RESBUD SA Uzupełnienie informacji podanych raportem nr 5/2015 z dnia 31.03.2015r o zamiarze podziału Emitenta

20.04.2015, 20:12aktualizacja: 20.04.2015, 20:12

Raport bieżący 6/2015

Zarząd RESBUD S.A. z siedzibą w Płocku niniejszym dokonuje uzupełnienia informacji podanych do publicznej wiadomości raportem nr 5/2015 z dnia 31.03.2015r. w przedmiocie zamiaru podziału Emitenta.

Emitent informuje, że aktualnie głównym rozwoju strategicznego Emitenta jest realizacja projektów w obszarze wytarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii i taki profil działalności Spółka zamierza utrzymać w przyszłości po dokonaniu planowanego podziału. Zgodnie z zamiarem podziału Emitenta ma on zostać dokonany bez obniżenia kapitału zakładowego a wydzielane do Spółki przejmującej - IFERIA S.A. w Płocku składniki majątkowe (aktywa i pasywa) nie będą związane bezpośrednio z tym profilem działalności , wobec czego kontynuacja prowadzonych przez Emitenta obecnie prac w zakresie rozwoju i przygotowania projektów działalności w zakresie wytwarzania energii elektrycznej nie jest zagrożona.

Nadto Emitent wyjaśnia, że planowany efekt w postaci uporządkowania struktury wewnętrznej Emitenta zostanie osiągnięty poprzez wydzielenie do spółki Przejmującej aktywów i pasywów, które jak wyżej wskazano nie są przez Emitenta wykorzystywane do bieżącej działalności rozwojowej w zakresie wytwarzania energii elektrycznej a jednocześnie generują koszty i absorbują Zarząd i służby spółki w szczególności służby księgowe i prawne .

Emitent również informuje, że skala problemów wynikająca z braku uporządkowania struktury wewnętrznej Emitenta nie jest znaczna, jednak efekt usunięcia czaso i kosztochłonnych elementów z tej struktury zwolni część potencjału spółki, który będzie mógł zostać skierowany przez Zarząd na efektywniejsze obszary , co przyczyni się do zwiększenia konkurencyjności Spółki. Jak Emitent wskazywał w raporcie bieżącym nr 5/2014 z dnia 31.03.2015r. koncentracja działań spółki na realizacji strategii rozwoju jest zamierzonym efektem podziału po stronie Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz