Włochy: w Mediolanie rozpoczęła się światowa wystawa Expo

01.05.2015, 17:49aktualizacja: 01.05.2015, 17:49

W Mediolanie otwarta została w piątek światowa wystawa Expo, która odbywa się pod hasłem "Wyżywienie planety, energia dla życia". W ekspozycji udział bierze 145 krajów i organizacji. Nie zmarnujcie tej okazji - apelował papież Franciszek.

W nadanym z Watykanu przesłaniu do uczestników wydarzenia papież podkreślił, że wypowiada się w imieniu biednych z całego świata, którzy głodują i zaapelował o globalizację solidarności. Zachęcił zwiedzających, by podziwiając piękne pawilony na wystawie, pamiętali o cierpiących z powodu głodu i nieodżywających się "w sposób godny człowieka".

Zwrócił uwagę na paradoks, jakim jest marnotrawstwo żywności w obliczu głodu panującego w wielu częściach świata. Przypomniał, że sytuację tę piętnował w 1992 roku Jan Paweł II na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

"Sprawmy, aby była to okazja do zmiany mentalności, do tego, aby przestać myśleć, iż nasze codzienne zachowania, w każdym wymiarze odpowiedzialności, nie mają żadnego wpływu" na tych, którzy cierpią głód - zachęcał Franciszek. Apelował o to, by Expo, poświęcone kwestii żywienia, nie pozostało "tylko tematem" ani "zmarnowaną okazją".

Otwierając wystawę, premier Włoch Matteo Renzi w przemówieniu w ostrych słowach skrytykował tych, którzy - jak mówił - wieszczyli fiasko wydarzenia i przewidywali, że Włochom nie uda się go zorganizować. "Panowie zawodowcy w narzekaniu i lamentach, oto nasza odpowiedź" - oświadczył Renzi.

Expo to prezentacja zdobyczy kulturalnych, naukowych i technicznych krajów świata. Pierwsza wielka wystawa odbyła się w 1751 roku w Londynie, jednak prawdziwie międzynarodową ekspozycję zorganizowano w tym mieście sto lat później. (PAP)

sw/ akl/ eaw/

Data publikacji 01.05.2015, 17:49