KORPORACJA BUDOWLANA DOM SA Zawiadomienie akcjonariusza

04.05.2015, 23:20aktualizacja: 04.05.2015, 23:20

Raport bieżący 8/2015

Zarząd Spółki Korporacja Budowlana Dom S.A. (dalej: Spółka) informuje, iż w dniu 04 maja 2015r. otrzymał od spółki Polnord S.A. z siedzibą w Gdyni zawiadomienie o następującej treści :

"Działając w imieniu Polnord Spółki Akcyjnej z siedzibą w Gdyni ("Polnord"), na podstawie art. 69 ust 1 pkt 1 i ust 2 pkt 1a Ustawy zawiadamiamy o zwiększeniu posiadanego bezpośrednio przez Polnord procentowego udziału w kapitale zakładowym i w ogólnej liczbie głosów w Spółce powyżej progu 20 % i 25 % oraz o ponad 2%.

Powyższa zmiana wynika z następujących zdarzeń:

1. w dniu 27 kwietnia 2015 roku Polnord kupił na rynku regulowanym GPW w Warszawie, podczas sesji zwykłej łącznie 88.800 akcji Spółki,

2. w dniu 28 kwietnia 2015 roku podmiot trzeci, w wykonaniu porozumienia i umowy cywilnoprawnej, w miejsce obowiązku spłaty do Polnord wymagalnej wierzytelności przeniósł na rzecz Polnord 460.000 akcji Spółki,

3. w dniu 28 kwietnia 2015 roku podmiot trzeci w wykonaniu umowy cywilnoprawnej, zawartej z Polnord przeniósł na rzecz Polnord 190.000 akcji Spółki,

4. w dniu 29 kwietnia 2015 roku Polnord nabył od podmiotu trzeciego 15.761 akcji Spółki, na podstawie umowy cywilnoprawnej,

5. w dniu 29 kwietnia 2015 roku Polnord nabył od podmiotu trzeciego 7.333 akcji Spółki, na podstawie umowy cywilnoprawnej.

Akcje Spółki, wskazane w pkt 2) - 5) powyżej zostały przeniesione na rachunek Polnord w drodze czynności poza rynkiem regulowanym, na podstawie przedmiotowych umów cywilnoprawnych i porozumienia.

Przed zajściem zdarzenia, o którym mowa w pkt. 1) Polnord posiadał w kapitale zakładowym Spółki 1.902.656 akcji, uprawniających do 1.902.656 głosów, co stanowiło 19,17 % w kapitale zakładowym Spółki i 19,17 % w ogólnej liczbie głosów.

W rezultacie kupna w dniu 27 kwietnia 2015 roku łącznie 88.800 akcji Spółki, Polnord posiadał na dzień 27 kwietnia 2015 roku w kapitale zakładowym Spółki 1.991.456 akcji, uprawniających do 1.991.456 głosów, co stanowiło 20,06 % w kapitale zakładowym Spółki i 20,06 % w ogólnej liczbie głosów.

Natomiast po nabyciu w dniu 28 i 29 kwietnia 2015 roku łącznie 673.094 akcji Spółki, Polnord posiada obecnie w kapitale zakładowym Spółki 2.664.550 akcji, uprawniających do 2.664.550 głosów, co stanowi 26,84 % w kapitale zakładowym Spółki i 26,84 % w ogólnej liczbie głosów.

Brak jest podmiotów zależnych od Polnord, posiadających akcje Spółki oraz brak jest osób,o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. c Ustawy w stosunku do Polnord."

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz