Newsletter

Producenci szparagów zapowiadają obfite zbiory

06.05.2015, 11:17aktualizacja: 06.05.2015, 11:17

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Tegoroczne zbiory powinny być obfite, zaś jakość szparagów – bardzo wysoka – zapowiadają producenci tego warzywa. Choć w Polsce najchętniej je się szparagi bielone, rośnie zainteresowanie szparagami zielonymi.

Jak powiedział we wtorek PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, sezon szparagowy zaczął się w tym roku z niewielkim opóźnieniem, ale zbiory zapowiadają się bardzo dobrze.

„Jakość szparagów w tym roku jest rewelacyjna: są mniej łykowate, bardziej słodkie. Wiąże się to z tym, że zima była łagodna, bez śniegu, ale i bez mrozu, szparagom nie przemarzły karpy. Szykuje się bardzo smaczny sezon i wysokie plony” – powiedział.

Jakobsze dodał, że choć w Polsce tradycyjnie spożywa się szparagi bielone, stopniowo rośnie zainteresowanie także szparagami zielonymi. Zielone szparagi preferują przede wszystkim osoby młode, nowi konsumenci. „Nie zmienia to faktu, że szparag bielony stanowi ok. 90 proc. rodzimego rynku” - dodał.

Prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga dodał, że ceny szparagów, do tej pory dość wysokie, sięgające 12–16 zł za kg, od przyszłego tygodnia powinny stopniowo spadać.

Prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu powiedział PAP, że choć szparagi są w Polsce coraz popularniejsze, wciąż są mało znane we wschodniej części kraju. Na zachodzie Polski producenci nie mają problemów ze zbytem.

„W tych rejonach, gdzie są one popularne - szparagów brakuje, trzeba je importować z Niemiec. Producenci mający plantacje wokół Poznania nawet nie wyjeżdżają z gospodarstwa - wszystko sprzedają na miejscu” – powiedział.

Jak dodał, produkcja szparagów w Polsce szacowana jest na 5 tys. ton. Powierzchnia upraw wynosi ok. 1,5 tys. ha. (PAP)

rpo/ gma/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 06.05.2015, 11:17
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ