BANK OCHRONY ŚRODOWISKA SA Zawarcie znaczącej umowy

07.05.2015, 13:37aktualizacja: 07.05.2015, 13:37

Raport bieżący 13/2015

Zgodnie z § 5 ust.1 pkt 3 Rozp. Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim, Zarząd Banku Ochrony Środowiska S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, że w dniu 6 maja 2015 r. Bank zawarł z firmą Eolica Postolin Sp. z o.o. (Spółka/Kredytobiorca) umowę kredytu inwestycyjnego, na podstawie której udostępnił Kredytobiorcy kredyt w kwocie do 120 000 000 zł przeznaczony na współfinansowanie kosztów budowy farmy wiatrowej zlokalizowanej w województwie pomorskim, składającej się z 17 sztuk turbin Vestas model V-100, każda o mocy 2 MW, o łącznej docelowej mocy 34 MW. Ostateczna data spłaty kredytu przypada we wcześniejszej z dat: 30 czerwca 2030 r. lub dniu przypadającym 186 miesięcy od daty zawarcia umowy kredytu.

Oprocentowanie kredytu inwestycyjnego oparte jest na stawce WIBOR 3M powiększonej o marżę Banku.

Ponadto Bank podpisał ze Spółką umowę obrotowego kredytu nieodnawialnego w kwocie 9 200 000 zł na okres do 31 stycznia 2017 r. w celu finansowania zapłaty podatku VAT w związku z realizowaną inwestycją.

Oprocentowanie kredytu obrotowego jest oparte na stawce WIBOR 3M powiększonej o marżę Banku.

Warunki cenowe obu umów kredytowych nie odbiegają od warunków rynkowych.

Uruchomienie finansowania jest uwarunkowane spełnieniem przez Kredytobiorcę warunków zawieszających. Żadna z umów kredytowych nie zawiera zapisów o karach umownych.

Jednocześnie strony podpisały w dniu 6 maja br. Umowę ramową na zawieranie transakcji skarbowych, określającą następujące limity transakcyjne:

1) limit transakcyjny FX Forward w kwocie do 10 200 000 zł, w ramach którego zawierane będą transakcje zabezpieczające ryzyko kursu walutowego, z maksymalną datą rozliczenia transakcji, przypadającą na 31 grudnia 2016 r.,

2) limit transakcyjny IRS w kwocie do 26 402 400 zł, na podstawie którego zawarta zostanie transakcja swapa procentowego na potrzeby zabezpieczenia ryzyka stopy procentowej. Maksymalna data rozliczenia transakcji w ramach przyznanego limitu transakcyjnego przypada 5 maja 2025 r.

Kryterium uznania za znaczące umów zawartych ze Spółką przez Bank w dniu 6 maja 2015 r. wynika z faktu, iż łączna ich wartość, która wynosi 165 802 400 zł przekracza próg 10% kapitałów własnych Banku.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz