VISTAL GDYNIA SA Zwiększenie limitu gwarancji ubezpieczeniowych udzielonych przez PZU S.A.

07.05.2015, 17:14aktualizacja: 07.05.2015, 17:14

Raport bieżący 31/2015

Zarząd Vistal Gdynia S.A. ("Spółka") informuje o podpisaniu w dniu 07 maja 2015r. aneksu ("Aneks") do umowy zlecenia o okresowe udzielenie gwarancji ubezpieczeniowych kontraktowych ("Umowa") zawartej pomiędzy Powszechnym Zakładem Ubezpieczeń S.A. ("PZU"), a Spółką w dniu 05 września 2007r. (z późniejszymi zmianami). Przedmiotowy Aneks, datowany na 06 maja 2015r., zwiększa maksymalny limit zaangażowania z 36.500,00 tys. PLN do 47.000 tys. PLN oraz wydłuża okres obowiązywania maksymalnego limitu gwarancji do dnia 05 maja 2016r. Wysokość limitu przekracza 10% kapitałów własnych Spółki.

Zabezpieczenie spłaty ewentualnych roszczeń PZU wobec Spółki wynikających z Umowy stanowi 5 weksli własnych in blanco wystawionych przez Spółkę wraz z deklaracjami wekslowymi w tym jeden weksel poręczony przez Ekonova S.A. na zabezpieczenie roszczeń związanych z udzieloną gwarancją ubezpieczeniową należytego wykonania umowy i usunięcia wad na rzecz firmy Metrostav S.A. oddział w Polsce, przewłaszczenie na zabezpieczenie rzeczy oznaczonych co do tożsamości o wartości ewidencyjnej netto według ostatniego sprawozdania finansowego na poziomie 32,1 tys. PLN wraz z cesją praw z polisy ubezpieczeniowej tychże rzeczy, blokada środków pieniężnych na rachunkach bankowych w łącznej wysokości 3.770 tys. PLN.

Warunki Umowy oraz Aneksu nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych w przypadku zawierania tego typu umów. Nie przewidziano kar umownych.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz