Monsanto odpowiada na ofertę firmy Syngenta

11.05.2015, 12:05aktualizacja: 11.05.2015, 12:05

ST. LOUIS - (BUSINESS WIRE) - W odpowiedzi na wydany dziś rano komunikat spółki Sygenta [VTX: SYNN], spółka Monsanto Company [NYSE:MON] potwierdziła złożenie Zarządowi Sygenta prywatnej oferty przejęcia jej po cenie 449,00 CHF za akcję. Zgodnie z ofertą 45% należności rozliczonych będzie w formie pieniężnej, a ponadto akcjonariusze spółki Syngenta zyskają bardzo atrakcyjne ażio. Co więcej, dzięki połączeniu spółek będą mogli liczyć na znaczny wzrost wartości posiadanych akcji.

Monsanto od dawna zna firmę Syngenta, śledząc i szanując jej działalność. Idzie za tym przekonanie, że połączenie tych dwóch spółek może przynieść istotne korzyści wszystkim interesariuszom, w tym akcjonariuszom. Dzięki połączeniu potencjału i czołowej pozycji Syngenta w branży środków ochrony roślin uprawnych z silną pozycją Monsanto w branży nasion, odmian genetycznych i biotechnologii mógłby powstać zintegrowany podmiot zajmujący czołową pozycję na świecie w branży rolniczej, dysponujący kompleksową i wzajemnie uzupełniającą się ofertą produktów. Ponadto byłby to podmiot skupiający się na rolnictwie, dysponujący dużym potencjałem do opracowywania coraz bardziej nowatorskich rozwiązań dla plantatorów. Monsanto wyraża przekonanie, że dzięki połączeniu spółki zyskają wyjątkową możliwość dostarczenia kompleksowego wachlarza zintegrowanych rozwiązań rolnikom z całego świata, a także przyspieszenia postępu technicznego za pomocą rolnictwa precyzyjnego i zaawansowanych zdolności badawczo-rozwojowych, a tym samym zwiększenia światowych zapasów żywności i zapewnienia ich stabilności.

Montano jest przekonana, że na połączeniu istotne korzyści odniosą akcjonariusze obu spółek. Zgodnie z założeniami transakcja ta miałaby przynieść znaczną synergię, skutkując powstaniem bardziej zintegrowanych rozwiązań dla klientów.

Razem ze swoimi doradcami finansowymi i prawnymi spółka Monsanto poświęciła dużo czasu oraz środków na przeanalizowanie możliwości połączenia spółek Syngenta i Monsanto, ustalając, że będzie w stanie uzyskać wszystkie ustawowe zezwolenia na przeprowadzenie tej transakcji.

Na tę chwilę Monsanto wstrzymuje się od dodatkowych komentarzy w tej sprawie.

Monsanto

Misją spółki Monsanto jest dostarczanie szerokiego wachlarza rozwiązań, dzięki którym łatwiejsze będzie zapewnienie żywności dla rosnącej populacji świata. Produkujemy nasiona na owoce, warzywa i najważniejsze rośliny uprawne, w tym kukurydzę, soję i bawełnę, dzięki którym rolnicy uzyskują lepsze plony przy bardziej wydajnym zużyciu wody i innych ważnych zasobów. Pracujemy nad zrównoważonymi rozwiązaniami sprzyjającymi zdrowej glebie, ułatwiającymi rolnikom korzystanie z danym w celu usprawniania swojej działalności i oszczędzania zasobów naturalnych, a także dostarczamy produkty ochrony roślin uprawnych w celu zminimalizowania szkód wyrządzanych przez szkodniki i choroby roślin. Współpracujemy w ramach różnych projektów i partnerstw z rolnikami, badaczami, organizacjami non-profit, uczelniami i innymi podmiotami w celu rozwiązania najważniejszych problemów globalnych. Więcej informacji na temat Monsanto, w tym przyświecającej jej misji i kadrze liczącej ponad 20 tys. zaangażowanych pracowników, można znaleźć na stronach discover.monsanto.com i monsanto.com. Zapraszamy również do śledzenia naszego profilu na Twitterze® pod adresem twitter.com/MonsantoCo, a także bloga firmowego Beyond the Rows® pod adresem monsantoblog.com. Warto również zapisać się na nasz kanał informacyjny RSS.

Oświadczenia ostrzegawcze dotyczące wypowiedzi prognozujących

Niektóre stwierdzenia zawarte w niniejszej informacji są wypowiedziami prognozującymi, na przykład wypowiedzi dotyczące przewidywanych wyników finansowych, obecnych i przyszłych wyników sprzedaży produktów, pozwoleń regulacyjnych, planów biznesowych i finansowych spółki oraz spółki, która ma powstać w wyniku połączenia Monsanto i Syngenty, z uwzględnieniem przewidywanych korzyści potencjalnego połączenia oraz zawarcia lub finalizacji transakcji, a także innych faktów niemających charakteru historycznego. Wypowiedzi te są oparte na bieżących oczekiwaniach i obecnie dostępnych informacjach. Ze względu na to, że wspomniane wypowiedzi bazują na czynnikach związanych z ryzykiem i niepewnością, rzeczywiste osiągnięcia i wyniki spółki mogą się zasadniczo różnić od tych przedstawionych lub sugerowanych w wypowiedziach prognozujących. Czynniki, które mogą przyczynić się do powstania takich różnic, obejmują między innymi: konkurencję na rynku nasion, odmian genetycznych i środków ochrony roślin, możliwość wystąpienia różnych zdarzeń, w tym związanych z ochroną własności intelektualnej, zgodnością z przepisami oraz czasem oczekiwania na odpowiednie pozwolenia, a także akceptacją produktów biotechnologicznych ze strony opinii publicznej; powodzenie działań BiR prowadzonych przez spółkę; wyniki postępowania sądowego w istotnych sprawach i ogłoszonego wcześniej śledztwa SEC; zmiany związane z walutami obcymi i gospodarką innych krajów; powodzenie działalności niedawno przejętych spółek; wahania cen towarów; zgodność z przepisami mającymi wpływ na działalność produkcyjną spółki; dokładność oszacowań spółki dotyczących poziomu zasobów przeznaczonych do dystrybucji; ostatnio odnotowany lub przewidywany wzrost zadłużenia; zdolność spółki do finansowania inwestycji krótkoterminowych i poboru należności za sprzedawane produkty; wpływ warunków pogodowych, klęsk żywiołowych i wypadków na branżę rolniczą lub na obiekty spółki; możliwość niezawarcia transakcji z Syngentą lub zmiany jej warunków, nieuzyskanie potrzebnych zatwierdzeń regulacyjnych lub niespełnienie któregokolwiek z pozostałych warunków potencjalnej transakcji, nieuzyskanie spodziewanych korzyści z transakcji lub wpływ zmiany warunków biznesowych, finansowych, rynkowych, prawnych lub innych; a także innego rodzaju ryzyko i czynniki wyszczególnione w najnowszych raporcie okresowym spółki złożonym w SEC. Nie należy nadmiernie polegać na wypowiedziach prognozujących, które odnoszą się one wyłącznie do dnia, w którym zostały podane do wiadomości. Spółka nie podejmuje się aktualizacji wypowiedzi prognozujących ani informacji o jakichkolwiek czynnikach, które mogą mieć wpływ na rzeczywiste wyniki.

Źródło: Monsanto Company

KONTAKT: