Nowe inwestycje Velvet CARE (Centrum Prasowe PAP)

12.05.2015, 18:10aktualizacja: 12.05.2015, 18:10

W drugim kwartale 2015 r. zostaną uruchomione nowe linie technologiczne w jednym z największych zakładów papierniczych w Polsce należącej do Velvet CARE fabryce w Kluczach. To właśnie tam powstają najbardziej znane produkty z bibuły higienicznej - papier toaletowy, ręczniki papierowe i chusteczki higieniczne Velvet. Kompleksowe inwestycje w perspektywie najbliższych 2 - 3 lat, których wartość szacuje się na ok. 200 mln zł, mają na celu zwiększenie mocy produkcyjnych oraz rozszerzenie asortymentu, zarówno na potrzeby własne, jak i kontrahentów zainteresowanych produkcją marek własnych.

Velvet CARE, polska firma powstała w wyniku wykupu menedżerskiego współfinansowanego przez fundusz inwestycyjny Avalon MBO II, będąca właścicielem marki Velvet, wiodącego gracza na polskim rynku papierowych wyrobów higienicznych, sukcesywnie od 2 lat realizuje ambitny plan rozwoju.

W 2014 roku zmodernizowano papiernię w Kluczach, dzięki czemu wprowadzono nową, jeszcze lepszą jakość produktów marki Velvet. Standardem stały się trójwarstwowe, a nie jak dotychczas dwuwarstwowe, papiery toaletowe oraz bardziej chłonne ręczniki papierowe, produkowane z wykorzystaniem technologii DESL. Zmieniono opakowania oraz zaprezentowano światu nową ikonę marki - misia polarnego.

W bieżącym roku przystąpiono do 2. etapu inwestycji w park maszynowy. W drugim kwartale ruszą nowe linie technologiczne, które znacząco zwiększą moce produkcyjne oraz umożliwią produkcję zupełnie nowych kategorii produktów (nawilżany papier toaletowy, nawilżane chusteczki do pielęgnacji niemowląt), w tym także wyrobów kosmetycznych o najwyższej jakości (chusteczki higieniczne z balsamem). Nowe produkty z segmentu premium będą dostępne na polskim rynku już w II kwartale 2015 roku. Szacuje się, że całkowita wartość inwestycji w ciągu 2 - 3 lat wyniesie ok. 200 mln zł.

"Są to inwestycje przełomowe dla Velvet CARE, pozwalające na zaoferowanie innowacyjnych produktów naszym konsumentom. Umożliwią one rozszerzenie portfolio marki Velvet o zupełnie nowe kategorie rynkowe ale również, dzięki znacznie zwiększonym mocom produkcyjnym, pozwolą zaoferować naszym partnerom możliwość produkcji marek własnych w wielu obszarach" - komentuje Marek Ściążko, wiceprezes Velvet CARE.

Zdjęcia do pobrania: http://centrumprasowe.pap.pl/cp/pl/news/info/29689,,nowe-inwestycje-velvet-care

Materiał na zlecenie: agencja PR Room

KONTAKT:

Julita Dąbrowska

tel. 501.597.504

e-mail: julita@prroom.pl

Źródło informacji: Velvet CARE Sp. z o.o.

UWAGA: Za materiał opublikowany przez Centrum Prasowe PAP odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako "źródło informacji". (Centrum Prasowe PAP)

Data publikacji 12.05.2015, 18:10
Źródło informacji Velvet CARE Sp. z o.o.