CIR: premier na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym (komunikat)

13.05.2015, 15:44aktualizacja: 13.05.2015, 15:44

- CIR informuje:

Szefowa rządu spotkała się ze studentami, młodymi lekarzami oraz kadrą naukową gdańskiej uczelni. We wtorek Rada Ministrów przyjęła pięcioletni plan finansowania budowy Centrum Medycyny Nieinwazyjnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Inwestycja pochłonie 594 mln zł, z czego ponad 592 mln zł to wsparcie z budżetu państwa.

Placówka nowoczesna i przyjazna pacjentom

„Będzie to jedno z najnowocześniejszych centrów medycznych w Europie. Mieszkańcy Wybrzeża zyskają zdecydowanie lepszą jakość leczenia oraz dostęp do innowacyjnych i nowoczesnych metod leczenia”- mówiła premier Ewa Kopacz w Gdańsku.

Szefowa rządu zwróciła również uwagę, że każdy nowoczesny sprzęt musi być obsługiwany przez dobrze wykształconą kadrę. „Nowa placówka będzie centrum dydaktycznym dla 6000 młodych ludzi, którzy studiują na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym” - powiedziała premier.

Centrum Medycyny Nieinwazyjnej (CMN) będzie połączone z ukończonym budynkiem Centrum Medycyny Inwazyjnej (CMI). Ma się składać z 4 budynków i liczyć 688 łóżek. „Koszt to inwestycji to 594 mln zł, z czego już w tym roku do Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego wpłynie 20 mln zł – poinformowała szefowa rządu.

Nowa placówka będzie obiektem nowoczesnym, przyjaznym pacjentom i personelowi medycznemu. Do nowego Centrum zostaną wprowadzone m.in. kliniki: położnictwa, neonatologii, ginekologii i transplantacji i chorób wewnętrznych, kardiologii, kardiochirurgii.

Wsparcie dla młodych lekarzy

Premier Ewa Kopacz podczas wizyty na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym spotkała się również ze studentami, młodymi lekarzami i pracownikami naukowymi tej uczelni.

Szefowa rządu przypomniała podczas konferencji prasowej, że obecnie – w porównaniu do 2008 kształci się ponad 20% więcej studentów medycyny. W latach 2008 - 2014 rynek lekarzy zwiększył się o 18450 osób.

Dialog ze środowiskiem pielęgniarskim

Premier Ewa Kopacz pytana również o protesty środowiska pielęgniarskiego mówiła, że najważniejszy jest dialog. Dodała, że dyrektorzy szpitali powinni rozmawiać z pracownikami o możliwościach realizacji postulatów pielęgniarek.

kom/ ksi/

Data publikacji 13.05.2015, 15:44