Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie szefów dyplomacji państw NATO w Antalyi (komunikat)

14.05.2015, 20:35aktualizacja: 14.05.2015, 20:35

- MSZ informuje:

Implementacja postanowień związanych z dzisiejszymi zagrożeniami dla bezpieczeństwa, sytuacja w Afganistanie, kryzys na Ukrainie oraz przygotowania do szczytu NATO w Warszawie latem 2016 r. - to główne tematy spotkania szefów dyplomacji państw NATO w Antalyi, na którym Polskę reprezentował min. Grzegorz Schetyna.

Wiosenna sesja ministerialna szefów dyplomacji państw Sojuszu była także pierwszą okazją do rozmowy o programie szczytu NATO w Warszawie zaplanowanego na lato 2016 r. - Podstawą działalności NATO jest powstrzymywanie, wspólne wartości i solidarność - mówił szef MSZ Grzegorz Schetyna. - Powinniśmy jeszcze skuteczniej realizować te cele i być jeszcze lepszymi sojusznikami - dodał.

Ministrowie podkreślali, że jesteśmy w połowie drogi między poprzednim szczytem NATO w Newport a Warszawą, zaś decyzje podjęte w Newport m.in. o wzmocnieniu wschodniej flanki Sojuszu powinny być wcielone w życie do następnego szczytu. W dyskusji akcentowano, że jesteśmy na dobrej drodze pod tym względem.

W trakcie spotkania w Antalyi zebrała się także Rada NATO-Ukraina, która po raz kolejny potępiła rosyjską agresję na Ukrainę oraz wywoływanie destabilizacji w tym kraju na różne sposoby i w różnych wymiarach. Mimo zakończenia wojskowej misji NATO w Afganistanie na takim poziomie jak w poprzednich latach zdecydowano, że NATO pozostanie w tym kraju, ale jego obecność będzie miała charakter bardziej cywilny i szkoleniowy.

kom/ kfk/

Data publikacji 14.05.2015, 20:35