PRZETWÓRSTWO TWORZYW SZTUCZNYCH PLAST-BOX SA Informacje dotyczące spółki zależnej "PLAST-BOX UKRAINA" Sp. z o.o.

15.05.2015, 13:19aktualizacja: 15.05.2015, 13:19

Raport bieżący 24/2015

W świetle otrzymanych wyników finansowych spółki zależnej "Plast-Box Ukraina" Sp. z o.o. (dalej "Plast-Box Ukraina") za kwiecień 2015 roku, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 17/2015 z 16 kwietnia 2015 r., Zarząd spółki Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych "Plast-Box" S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, iż dzięki wysokim przychodom ze sprzedaży ogółem oraz uzyskanej wysokiej marży operacyjnej spółka Plast-Box Ukraina wypracowała w kwietniu 2015 r. 5,2 mln hrywien zysku operacyjnego oraz 11,5 mln hrywien zysku brutto. W wyniku umocnienia się kursu hrywny do euro spółka Plast-Box Ukraina uzyskała 6,4 mln hrywien zysku na działalności finansowej w postaci dodatnich różnic kursowych niezrealizowanych. W rezultacie wyhamowania spadku popytu na rynku wewnętrznym oraz stabilizującej się sytuacji na ukraińskim rynku walutowym, narastający zysk operacyjny Plast-Box Ukraina po 4 miesiącach 2015 r. wyniósł 20,1 mln hrywien, a zysk brutto 5,1 mln hrywien.

Spółka ukraińska kontynuuje przyjęte w 2014 roku działania operacyjne zmierzające do minimalizowania wpływu różnic kursowych na działalność "Plast-Box Ukraina", czego efekty obserwowaliśmy w kwietniu 2015 r. Bieżący stabilny poziom kursu hrywny do euro oraz wzrost wartości sprzedaży zapasów wycenionych po nowym wyższym kursie wpływa pozytywnie na wyniki finansowe, pozwalające w pełni pokryć niezrealizowane różnice kursowe wygenerowane w I kwartale 2015 roku.

Zarząd Spółki wskazuje jednak, że nadal wiele zależy od stabilności wewnętrznego rynku walutowego Ukrainy, na co Zarząd nie ma bezpośredniego wpływu. Wszystkie bieżące i przyszłe decyzje Zarządu będą miały charakter stabilizacyjny z oczekiwanym pozytywnym wpływem na wyniki spółki Plast-Box Ukraina w kolejnych okresach.

Opierając się na bieżących wynikach Zarząd wskazuje jednocześnie, że Spółka realizuje wyniki jednostkowe zgodnie z przyjętymi przez Zarząd założeniami osiągając po 4 miesiącach 2015 r. 39,8 mln zł przychodów ogółem i 2,3 mln zł zysku brutto.

Zarząd Spółki informuje, że w przypadku zmiany sytuacji Emitenta lub jego spółki zależnej "Plast-Box" Ukraina" Sp. z o.o. w związku z sytuacją na Ukrainie, Spółka poinformuje o tym odpowiednim raportem.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz