Dziesięć lat działalności Guidewire w Europie

19.05.2015, 11:14aktualizacja: 19.05.2015, 11:14

Guidewire dzieli się swoimi refleksjami na temat zmian popytu na technologie ubezpieczeniowe i rozwoju działalności firmy w całej Europie w ostatnim dziesięcioleciu.

LONDYN, Wielka Brytania i FOSTER CITY, Kalifornia - (BUSINESS WIRE) - Guidewire Software, Inc. (NYSE: GWRE), firma dostarczająca oprogramowanie towarzystwom ubezpieczeniowym, świętuje dziś dziesięciolecie swojej działalności w Europie, licząc to od dnia otwarcia jej pierwszego oddziału w Londynie.

Keith Stonell, dyrektor zarządzający na region EMEA w Guidewire, mówi, że rozwój działalności Guidewire w Wielkiej Brytanii i Europie kontynentalnej szedł w ciągu tych 10 lat w parze z rozwojem technologii ubezpieczeniowej w ogóle. "Kiedy otworzyliśmy swoją siedzibę regionalną w Londynie, wielu ubezpieczycieli skupiało się na wymianie przestarzałych i często mało elastycznych systemów obsługi szkód, które ograniczały im efektywność działania. Największym wyzwaniem była decyzja, czy samodzielnie tworzyć nowe rozwiązanie, czy też kupić jeden z pojawiających się na rynku nowoczesnych systemów, takich jak nasz. Obecnie towarzystwa ubezpieczeniowe powszechnie uznają zalety kupowania oprogramowania bazowego w pakietach, nie tylko do likwidacji szkód, ale i do zawierania umów, obsługi polis, a nawet rozliczeń. Nagle wzrosła presja na szybsze reagowanie, a także na większą elastyczność i innowacyjność usług świadczonych na rzecz klientów i maklerów ubezpieczeniowych".

Stonell dodał: "Wiele europejskich firm ubezpieczeniowych chce obecnie mieć takie oprogramowanie, które umożliwi im stosunkowo szybkie przekształcenia w przedsiębiorstwie, począwszy od podstawowej technologii, a skończywszy na wielokanałowej obsłudze cyfrowej, której oczekują od nich klienci. W odpowiedzi na potrzeby rynku ubezpieczeń produkty Guidewire ewoluowały, umożliwiając świadczenie usług w sposób ukierunkowany na potrzeby klientów. Guidewire zapewniał zaplecze i narzędzia, dzięki którym ubezpieczyciele są w stanie realizować swoje dążenia do nieustannego doskonalenia działalności i poprawy obsługi klienta".

Do najważniejszych osiągnięć Guidewire EMEA od 2005 roku można zaliczyć:

• Wzrost liczby klientów w Europie do ponad 30 towarzystw z dziewięciu krajów. Do ubezpieczycieli, którzy zdecydowali się związać z Guidewire, należą: ADAC, Admiral Group plc, Aviva UK, Basler, Beazley Group plc, Direct Line Italy, Hastings Direct, L'Olivier, LV=, NFU Mutual, P&V, Pohjola, PZU, QBE European Operations, Rossgosstrakh, Tinkoff, Towergate, TUiR Warta, UnipolSai Assicurazioni S.p.A. oraz Zurich;
  • Utworzenie przez klientów z trzech krajów grup użytkowników, których zadaniem jest omawianie doświadczeń dotyczących technologii ubezpieczeniowej i wymiana wiedzy;
  • Wprowadzenie London Market Messaging, rozszerzonego pakietu Guidewire ClaimCenter, zawierającego wyspecjalizowane funkcje odpowiadające szczególnym wymaganiom londyńskiego rynku ubezpieczeń;
  • Wzrost zatrudnienia do ponad 300 pracowników w oddziałach firmy w Dublinie, Londynie, Mediolanie, Monachium, Paryżu i Warszawie. W Dublinie znajduje się największy oddział Guidewire poza Stanami Zjednoczonymi, w którym mieszczą się Europejskie Centrum Rozwoju i Globalne Centrum Usługowe;
  • Dalszy rozwój nie tylko partnerstw w skali globalnej, lecz także relacji z lokalnymi partnerami w Europie (którzy dostarczają fachowej wiedzy o poszczególnych rynkach) w ramach globalnego programu Guidewire PartnerConnect;
  • Analitycy branżowi wyróżnili Guidewire jako lidera technologii ubezpieczeniowych w Europie:

- Nagroda XCelent Awards 2015 (funkcjonalność i baza klientów) w raporcie firmy Celent pt. Dostawcy systemów obsługi szkód: Ubezpieczenia majątkowe i wypadkowe EMEA 2015(1), zob. raport;

- Lider według pierwszego raportu firmy Gartner pt. Magiczny kwadrant modułów do obsługi szkód w ubezpieczeniach majątkowych i wypadkowych(2), zob. raport;

- Tytuł lidera rynku w Macierzy decyzyjnej firmy Ovum: Wybór platformy do obsługi polis w ubezpieczeniach majątkowych i wypadkowych - Europa, raport 2013-2014(3), zob. raport.

Starszy analityk ubezpieczeniowy Craig Beattie z firmy Celent skomentował to w następujący sposób: "Guidewire to dostawca, o którym stale mówi się w kręgach ubezpieczeniowych, zwłaszcza w Europie. Może się poszczycić imponującym zasięgiem i historią wdrożeń, co na tym różnorodnym rynku mówi samo za siebie".

Marcus Ryu, dyrektor generalny Guidewire, stwierdził: "Ostatnie dziesięciolecie naszej działalności w Europie z jednej strony dało nam, w Guidewire ogrom satysfakcji, a z drugiej nauczyło nas pokory. Z radością przyjęliśmy ogromny wzrost grona naszych klientów w Europie, uczciliśmy wiele udanych przedsięwzięć. Jednocześnie jednak stale uczymy się, jak spełniać ambicje tego niezmiernie zróżnicowanego rynku. Wiele największych i najbardziej zaawansowanych towarzystw ubezpieczeniowych ze świata ma swoje główne siedziby w Europie, będziemy więc nadal inwestować, aby mieć szansę je obsługiwać".

O Guidewire Software

Guidewire opracowuje oprogramowanie, które umożliwia firmom działającym w branży ubezpieczeń majątkowych i wypadkowych wymianę przestarzałych systemów bazowych i realizację transformacji biznesowych. Produkty Guidewire zaprojektowano w taki sposób, aby były elastyczne i skalowalne oraz umożliwiały ubezpieczycielom świadczenie usług na najwyższym poziomie, zwiększanie udziału w rynku, a także obniżanie kosztów operacyjnych. Rozwiązanie Guidewire InsuranceSuite™ zapewnia ubezpieczycielom podstawowe systemy wykorzystywane jako operacyjne systemy rejestracyjne. Pozostałe produkty umożliwiają zarządzania danymi, analizę danych biznesowych, uzyskiwanie dostępu z dowolnego miejsca i w dowolnym czasie oraz kontrolę i monitoring. Z rozwiązań Guidewire korzysta ponad 180 firm działających w branży ubezpieczeń majątkowych i wypadkowych na całym świecie. Więcej informacji można uzyskać na stronie www.guidewire.com. Twitter: @Guidewire_PandC.

UWAGA: Guidewire, Guidewire Software, Guidewire ClaimCenter, Guidewire PolicyCenter oraz Guidewire BillingCenter są zarejestrowanymi znakami towarowymi spółki Guidewire Software, Inc. w Stanach Zjednoczonych i/lub w innych krajach.

(1) Claims System Vendors – EMEA P&C Insurance 2015, Celent, Craig Beattie, luty 2015 r.

(2) Magic Quadrant for Property and Casualty Insurance Claims Management Modules, Gartner, nr ref.: G00261134, Jeff Haner, 28 maja 2014 r.

(3) Ovum Decision Matrix: Selecting a P&C Insurance Policy Administration Platform - Europe, 2013-14, Charles Juniper, 17 października 2013 r.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20150518005275/pl/

Źródło: Guidewire Software, Inc.

KONTAKT:

Guidewire Software, Inc.