Operatorzy komórkowi stawiają na usługi dodane

20.05.2015, 13:58aktualizacja: 20.05.2015, 13:58

Orange
Smartfony stały się bardzo popularnym narzędziem, używa ich już prawie połowa naszego społeczeństwa - zwraca uwagę Dariusz Boduch, dyrektor marketingu ofert multimedialnych Orange Polska.
<p>

Według Dariusza Boducha z Orange Polska oferty operatorów w podstawowym zakresie są coraz bardziej do siebie podobne, tym większą więc rolę w biznesie telekomu odgrywa muzyka.

Jak podkreślił po debacie "Miasteczko Myśli", zorganizowanej przez Orange Polska, z powodu trwającej wojny cenowej na rynku, trudno odróżnić się ceną. Branża jest konkurencyjna i bardzo wymagająca, a każdy operator chce sprostać wymaganiom i pokazać się od najlepszej strony.

Dlatego cena i podstawowe usługi nie są decydujące, natomiast na znaczeniu zyskują usługi dodane, takie jak muzyka, usługi bankowe czy telewizja.

"Muzyka jest bardzo ważna, ponieważ smartfony stały się bardzo popularnym narzędziem. Już prawie połowa naszego społeczeństwa używa smartfonów, niezależnie od segmentu, w którym się znajduje. Nawet klienci, którzy używają telefonów na kartę, korzystają ze smartfonów" - zwraca uwagę Boduch.

Jak dodaje, smartfon jest idealnym urządzeniem do "konsumpcji" multimediów, w szczególności muzyki. Umożliwia bowiem dostęp do Internetu, a poprzez słuchawki daje możliwość słuchania muzyki w sposób indywidualny.

"Pozwala nam przede wszystkim słuchać muzyki tam, gdzie jesteśmy, tzn. w biegu, drodze, podróży, każdej wolnej chwili. Jest wygodnym instrumentem do tego, żeby mieć ciągły kontakt z muzyką" - mówi przedstawiciel Orange Polska.

Boduch zaznacza, że muzyki słuchamy głównie w ciągu dnia - mniej więcej od godziny 10 widoczny jest skok, który kończy się w okolicach godziny 21.

"Muzyka może towarzyszyć nam przez cały dzień, bo jest w naszym telefonie i nie musimy być przywiązani do sprzętu, który mamy w domu" - podkreśla.

Boduch przekonuje, że oferta Orange jest w tym zakresie bardzo konkurencyjna. Chodzi o aplikację Muzyka Tu i Tam. Operator udostępnia najnowszą technologię - streaming. Technologia pozwala wrócić do każdego utworu w dowolnym momencie, również w sytuacji, kiedy nie mamy dostępu do sieci.

Obecnie jest to oferta najbardziej konkurencyjna cenowo, ponieważ za ok. 14,50 zł mamy nielimitowany dostęp do muzyki, zarówno mobilny (przez telefon), jak i stacjonarny (przez komputer). W cenie jest zawarty także transfer danych.

"Nie ponosimy żadnej dodatkowej opłaty. Niezależnie od tego, jak dużo utworów pobieramy, czy np. ściągamy całe albumy do telefonu, żeby móc ich słuchać nawet bez dostępu do sieci, nic nas to dodatkowo nie kosztuje" - zaznacza.

W aplikacji Muzyka Tu i Tam są dostępni wykonawcy zaproszeni na Orange Warsaw Festiwal. Natomiast w samej aplikacji OWF 2015 również będzie player, który pozwoli słuchać tych artystów.

"Aplikacja została odświeżona. Ma nową kolorystykę, nowy serwis, z którego będzie można się dowiedzieć, jaka będzie pogoda, jak dojechać na festiwal, ale przede wszystkim wszelkich informacji o artystach i terminach koncertów. No i oczywiście możemy posłuchać muzyki, którą na żywo będą prezentowali podczas festiwalu" - mówi Boduch.

embeduj wideo
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE