MOSTOSTAL ZABRZE SA Zawarcie znaczącej umowy przez spółkę zależną Emitenta

22.05.2015, 18:39aktualizacja: 22.05.2015, 18:39

Raport bieżący 29/2015

Zarząd MOSTOSTALU ZABRZE S.A. (Emitent) informuję, iż w dniu 22 maja 2015 r. powziął informację o otrzymaniu przez MOSTOSTAL ZABRZE Gliwickie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego S.A. (MZ GPBP- spółka zależna Emitenta- Wykonawca) z firmy Polimex Projekt Opole Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (Zamawiający) podpisanych dokumentów umownych (trzech zleceń) na realizację niżej wymienionych robót :

1. Konstrukcje żelbetowe maszynowni bloków 5 i 6 - ETAP II (Konstrukcje żelbetowe maszynowni z wyłączeniem zakresu ETAPU I - płyty dennej skrzyni fundamentowej maszynowni blok 5 i 6 wraz z komorami pomp kondensatu),

2. Wykonanie tunelu kablowego przy maszynowni bloku nr 5 i maszynowni bloku nr 6,

3. Wykonanie Centralnego Budynku Elektrycznego 5UBA (blok 5 i nastawnia bloków 5 i 6 ) - prace budowlane,

w ramach projektu pn.:"Budowa bloków energetycznych nr 5 i 6 w Elektrowni Opole S.A."

Łaczne wynagrodzenie ryczałtowe zleceń 1,2,3 wysosi: 47.062.300 zł (netto),

Wynagrodzenie kosztorysowe zlecenia 2 wynosi: 289.000 zł (netto)

Łączna, szacunkowa wartość powyższych zleceń wynosi 47.351.300 zł netto.

Termin zakończenia realizacji :

ad.1) 26.10.2015 r. (zakończenie betonowania)

ad.2) 30.06.2016 r.

ad.3) 28.06.2016 r.

Łączna wysokość kar umownych za opóźnienia z tytułu niedotrzymania terminów wynosi maksymalnie 15 % wartości brutto wynagrodzenia. Łączna wysokość kar umownych ze wszystkich tytułów nie przekroczy 20% wartości brutto wynagrodzenia.

Zamawiający może żądać odszkodowania, w tym odszkodowania uzupełniającego na zasadach ogólnych w wysokości przewyższającej wysokość kary umownej.

Aktualna, szacunkowa wartość umów zawartych z Zamawiającym przez MZ GPBP wynosi 64.190.488 zł netto, co stanowi ponad 10% kapitałów własnych Emitenta. Umową o największej wartości jest umowa, o której mowa powyżej.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych (...).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz