Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Jak poinformował PAP prof. Ryszard Amarowicz z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, wspieraniu producentów żywności tradycyjnej służy projekt TRaFooN – "Sieć współpracy dla usprawnienia transferu wiedzy o innowacyjności w produkcji żywności tradycyjnej". Naukowcy, ośrodki transferu wiedzy i stowarzyszenia w 14 krajach Europy łączą swe siły, by wspierać rozwój i przedsiębiorczość w sektorze żywności tradycyjnej.
18 czerwca Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (polski uczestnik konsorcjum tej sieci) organizuje dla małych producentów żywności tradycyjnej warsztaty i wykłady. Będzie na nich mowa m.in. o systemach jakości żywności regionalnej i tradycyjnej, standardach jakościowych dla owoców, zagrożeniach mikrobiologicznych w przetwórstwie owocowym oraz prozdrowotnym potencjale soków owocowych.
Jak powiedział prof. Amarowicz, aby przetrwać ekonomicznie i uczestniczyć w nowoczesnym rynku konsumentów, mali producenci wytwarzający tradycyjną żywność muszą rozszerzać swoje umiejętności, zarówno w prowadzeniu biznesu jak i stosowaniu takich technik w produkcji, które promują prozdrowotne właściwości produktów.
Jak wyjaśnił naukowiec termin "żywność tradycyjna" oznacza takie produkty żywnościowe, które charakteryzują się specyficznymi cechami surowca, metodą przetwarzania czy miejscem pochodzenia. Według Komisji Europejskiej termin "tradycyjny" odnosi się do żywności, która jest w obrocie na rynku wspólnotowym przynajmniej przez jedno pokolenie czyli 25 lat. (PAP)
ali/ mhr/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 31.05.2015, 11:18 |
Źródło informacji | PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |