Polityka i społeczeństwo

Zalecenia RPD i MSW, jak interweniować, gdy obecne jest dziecko (komunikat)

01.06.2015, 12:12aktualizacja: 01.06.2015, 12:12

- MSW informuje:

W każdym działaniu należy kierować się dobrem dziecka – to główna zasada, jaka widnieje na plakacie, zawierającym wskazówki postępowania wobec dzieci w sytuacji interwencji. Minister Teresa Piotrowska oraz Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak przekazali ponad 1 400 plakatów „Zalecenia dotyczące postępowania dla dobra dziecka” do wszystkich komend i komisariatów policji w całej Polsce.

Na plakacie wyróżniono główną zasadę, by „w każdym działaniu kierować się dobrem dziecka. Zapewnić mu właściwą opiekę i poczucie bezpieczeństwa”. Ponadto zawarto na nim 9 innych zaleceń. Głoszą m.in., że dziecko, to każda osoba poniżej 18. roku życia i należy je traktować "godnie, z szacunkiem i taktownie". Zasady przypominają również funkcjonariuszom, że podczas interwencji należy wytłumaczyć dziecku zaistniałą sytuację i zrobić wszystko, by poczuło się bezpiecznie. Na plakacie zawarte są także wskazówki, by do najmłodszych mówić zrozumiałym językiem, a w przypadku opuszczenia domu – pamiętać, by dzieci mogły np. zabrać swoją ulubioną zabawkę.

- 1 czerwca wszystkie dzieci obchodzą swoje święto – Dzień Dziecka. W każdy jednak dzień, przez okrągły rok, najmłodsi mają prawo do szczęścia, a przede wszystkim szacunku i bezpieczeństwa - powiedziała minister Teresa Piotrowska. Podkreśliła, że interwencje, przy których obecne jest dziecko, wymagają od funkcjonariuszy ogromnej wrażliwości i indywidualnego podejścia. W tych chwilach dzieci nie zawsze rozumieją sytuację, w której się znalazły. Nierzadko są zagubione i pełne obaw. - To na funkcjonariuszach spoczywa odpowiedzialność, by mimo trudnych okoliczności, zapewnić dzieciom poczucie bezpieczeństwa i wzbudzić w nich zaufanie – dodała szefowa MSW.

Plakaty, które zawisną w komendach i komisariatach w całej Polsce, będą przypominały, że na każdym etapie postępowania na pierwszym miejscu każdy powinien stawiać dobro dziecka. „Zalecenia dotyczące postępowania dla dobra dziecka” mają stanowić praktyczne wsparcie dla funkcjonariuszy, w sytuacji podejmowania działań, podczas których obecni są najmłodsi.

Plakaty zostały przygotowane w ubiegłym roku, jako wspólna inicjatywa Rzecznika Praw Dziecka i MSW oraz Ministerstwa Sprawiedliwości, Prokuratury Generalnej, Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Komendy Głównej Policji. Już wtedy trafiły one do funkcjonariuszy. Podczas majowego spotkania minister Teresa Piotrowska i Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak zdecydowali o kontynuowaniu akcji również w tym roku.

kom/ kfk/

Data publikacji 01.06.2015, 12:12