INFOVIDE-MATRIX SA Umowy ze Skarbem Państwa- Centrum Przetwarzania Danych Ministerstwa Finansów zawarte przez spółkę zależną Infovide-Matrix S.A. na łączną wartość umowy znaczącej

01.06.2015, 18:57aktualizacja: 01.06.2015, 18:57

Raport bieżący 11/2015

Spółka Infovide-Matrix S.A. informuje o otrzymaniu w dniu 01 czerwca 2015 roku informacji o zawarciu w dniu 29 maja 2015 r. umowy pomiędzy Spółką DahliaMatic Sp. z o.o. (dalej: Wykonawca)- jednostką zależną od Infovide-Matrix S.A. a Skarbem Państwa - Centrum Przetwarzania Danych Ministerstwa Finansów (dalej: Zamawiający) na świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usługi asysty technicznej i konserwacji i usługi rozszerzonej asysty technicznej oraz przeprowadzenie autoryzowanych przez Oracle warsztatów.

Łączne maksymalne wynagrodzenie za usługi określone w Umowie, na rzecz DahliaMatic Sp. z o.o. wyniesie 23.326.521,51 (słownie: dwadzieścia trzy miliony trzysta dwadzieścia sześć tysięcy pięćset dwadzieścia jeden złotych i 51/100) PLN netto, tj. 28.691.621,46 (słownie: dwadzieścia osiem milionów sześćset dziewięćdziesiąt jeden tysięcy sześćset dwadzieścia jeden złotych i 46/100) PLN brutto.

Zgodnie z postanowieniami Umowy, Wykonawca zobowiązuje się do zapłaty na rzecz Zamawiającego kar umownych w przypadku: odstąpienia od umowy przez Zamawiającego z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy w wysokości 20% łącznego maksymalnego wynagrodzenia brutto, w przypadku odstąpienia od umowy przez Wykonawcę z przyczyn leżących po jego stronie w wysokości 20% łącznego maksymalnego wynagrodzenia brutto, w przypadku opóźnienia terminu rozpoczęcia świadczenia usługi asysty technicznej i konserwacji albo usługi rozszerzonej asysty technicznej przekraczającego 7 dni, w wysokości 20% łącznego maksymalnego wynagrodzenia brutto, chyba, że przyczyny opóźnienia terminu leżą po stronie Zamawiającego oraz w przypadku opóźnienia terminu świadczenia usług wskazanych w umowie przekraczającego 7 dni, w wysokości 20% łącznego maksymalnego wynagrodzenia brutto, chyba, że przyczyny opóźnienia terminu leżą po stronie Zamawiającego.

W innych przypadkach, kary umowne określone w Umowie nie odbiegają zasadniczo od standardów stosowanych w tego typu umowach.

Zapłata przez Wykonawcę kar umownych z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy, nie wyłącza prawa Zamawiającego do dochodzenia odszkodowania przewyższającego ustalone kary umowne na zasadach ogólnych.

Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku lub terminu.

W okresie ostatnich 12 miesięcy łączna wartość umów pomiędzy Infovide-Matrix S.A. oraz jej jednostkami zależnymi a Skarbem Państwa- Centrum Przetwarzania Danych Ministerstwa Finansów wyniosła 24.319.481,51 zł netto. Umową o najwyższej wartości była opisana wyżej Umowa zawarta pomiędzy jednostką zależną od Infovide-Matrix S.A. Spółką DahliaMatic Sp. z o.o. a Skarbem Państwa- Centrum Przetwarzania Danych Ministerstwa Finansów .

Jako kryterium uznania umów za znaczące przyjęto, że łączna wartość umów pomiędzy Infovide-Matrix S.A. oraz jej jednostkami zależnymi a Skarbem Państwa- Centrum Przetwarzania Danych Ministerstwa Finansów, przekracza 10% kapitałów własnych Infovide-Matrix S.A.

Szczegółowa podstawa prawna:

GPW §5 ust. 1 pkt 3