NETIA SA Zwyczajne Walne Zgromadzenie Netii SA - podjęte uchwały

03.06.2015, 00:46aktualizacja: 03.06.2015, 00:46

Raport bieżący z plikiem 35/2015

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd spółki Netia SA ("Spółka" lub "Netia") informuje, że Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Netii podjęło w dniu 2 czerwca 2015 roku ("Zgromadzenie") uchwały dotyczące m.in. wypłaty dywidendy w wysokości 60 groszy na akcję z dniem dywidendy przypadającym w dniu 12 czerwca 2015 r. i terminem wypłaty dywidendy w dniu 26 czerwca 2015 r. Ponadto Zgromadzenie uchyliło Plan Premiowania Akcjami Netii na lata 2010-2020 i podjęło uchwały w sprawie uzupełnienia składu Rady Nadzorczej.

Zgromadzenie podjęło ponadto decyzję o połączeniu z jednoosobową spółką zależną Netia Brand Management spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Walne Zgromadzenie zaakceptowało plan połączenia opublikowany raportem bieżącym nr 11/2015 z dnia 26 marca 2015 r., który stanowi załącznik nr 2 poniżej.

Zgromadzenie powołało do Rady Nadzorczej Spółki następujące osoby: pana Adama Biedrzyckiego, panią Bogusławę Matuszewską i pana Grzegorza Zambrzyckiego.

Ponadto, jak Spółka informowała uprzednio (por. raport bieżący nr 18/2015 z dnia 17 kwietnia 2015 r.), ze skutkiem na dzień odbycia Zgromadzenia pan Andrzej Radzimiński, korzystając z przysługującego mu uprawnienia do powołania i odwołania jednego członka Rady Nadzorczej Netii, które to uprawnienie wynika z faktu posiadania 1.000 akcji uprzywilejowanych imiennych Spółki serii A1 (por. par. 5, par 6.3. i par. 15.2. statutu Netii):

1. Odwołał z funkcji członka Rady Nadzorczej pana Tadeusza Radzimińskiego, wyrażając jednocześnie podziękowanie za 8 lat jego wkładu w rozwój firmy; oraz

2. Powołał pana Stefana Radzimińskiego na członka Rady Nadzorczej Netii.

W związku z powyższymi nominacjami w skład Rady Nadzorczej Spółki wchodzi obecnie 7 osób: pan Zbigniew Jakubas (Przewodniczący), pana Adam Biedrzycki, pan Przemysław Głębocki, pan Mirosław Godlewski, pani Bogusława Matuszewska, pan Stefan Radzimiński i pan Grzegorz Zambrzycki.

Życiorysy osób powołanych przez dzisiejsze Zgromadzenie na stanowisko członków Rady Nadzorczej są zawarte w załącznikach 3-5.

Osoby powołane w dniu dzisiejszym w skład Rady Nadzorczej Spółki nie prowadzą działalności konkurencyjnej w stosunku do działalności Spółki oraz jej podmiotów powiązanych. Nie uczestniczą w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej, członek organu spółki kapitałowej ani nie uczestniczą w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Nie zostały wpisane do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych na podstawie Ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

Pełna treść uchwał, które zostały podjęte na Zgromadzeniu jest zawarta w załączniku 1.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz