Polityka i społeczeństwo

CIR: rząd wesprze samorządy w budowie placówek Senior Wigor (komunikat)

08.06.2015, 17:26aktualizacja: 08.06.2015, 17:26

- CIR informuje:

Od dziś samorządy w całej Polsce mogą aplikować o rządowe dofinansowanie na tworzenie dziennych domów opieki Senior Wigor. Do składania wniosków zachęcają w specjalnym spocie premier Ewa Kopacz i ambasadorzy programu, wśród których znaleźli się m.in. DJ Wika i podróżnik Aleksander Doba.

Link do spotu z udziałem premier Ewy Kopacz i ambasadorów programu Senior Wigor: https://www.youtube.com/watch?v=4N-Lr2PC9xU

O programie Senior Wigor

Program Senior Wigor uchwalono 17 marca 2015 roku. W poniedziałek 8 czerwca ruszył konkurs dotacyjny dla samorządów. W jego ramach rząd dofinansuje tworzenie i adaptację dziennych domów dla seniorów w całej Polsce. Będą to miejsca, w których osoby starsze będą mogły aktywnie spędzać czas poprzez udział w zajęciach edukacyjnych, kulturalnych, a także sportowo-rekreacyjnych. Seniorzy znajdą w nich także fachową opiekę, w tym będą mogli skorzystać z terapii zajęciowej i rehabilitacji. Jeszcze w tym roku powstanie około 100 takich placówek, a do 2020 roku ok. 1200.

„Program Senior Wigor przywróci aktywność osób starszych i sprawi, że nie będą się czuć samotnie” – powiedziała Ewa Kopacz na poniedziałkowej konferencji prasowej w Kancelarii Premiera.

Dialog z seniorami

Ewa Kopacz w dniu inauguracji konkursu dotacyjnego Senior Wigor spotkała się w Kancelarii Premiera z seniorami z różnych miast Polski. Wśród gości znaleźli się m.in. przedstawiciele Gminnych Rad Seniorów i ambasadorzy programu Senior Wigor.

„Chcemy, by osoby działające w Gminnych Radach Seniorów aktywnie uczestniczyły w tym projekcie” – podkreśliła premier dodając, że to ważne, aby seniorzy mieli bezpośredni wpływ na to jak wyglądają dzienne domy opieki.

Ambasadorzy programu Senior Wigor

W promocję programu Senior Wigor zaangażowali się seniorzy znani ze swoich pasji i aktywności:

- Wirginia Szmyt, czyli słynna DJ Wika, która swoją energią i radością życia dzieli się z innymi podczas imprez, na których występuje.

- Aleksander Doba, podróżnik roku National Geographic.

- Antoni Huczyński, znany jako „Dziarski Dziadek”, który poprzez swoje filmiki publikowane w internecie inspiruje wiele osób (także młodych) do aktywności fizycznej.

- Stanisław Kowalski, który w wieku 104 lat pobił aż dwa rekordy świata w bieganiu.

- Jerzy Przyborowski, który jest jednym z najbardziej utytułowanych lekkoatletów weteranów w Polsce.

- Gabriela Haczyk, która swoją pasją do biegania zaraża wielu mieszkańców Opola.

- Przedstawicielki Uniwersytetów Trzeciego Wieku: Krystyna Lewkowicz, Wiesława Borczyk, Lidia Przyborowska.

Zasady ubiegania się o dotację

Od dziś o rządowe dofinansowanie mogą się ubiegać samorządy z całego kraju. Termin składania wniosków mija 30 czerwca 2015 r. Wartość dotacji na utworzenie placówki wyniesie do 80% wartości zadania. Premiowane będą gminy o niskich dochodach i dużym udziale seniorów w populacji. Trwałość projektu powinna wynieść minimum 3 lata. Budżet programu do 2020 roku wynosi 370 mln zł. Więcej o zasadach konkursu: www.senior.gov.pl.

kom/ kfk/

Data publikacji 08.06.2015, 17:26