Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polska wzmacnia stosunki ze Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi (komunikat)

08.06.2015, 21:38aktualizacja: 08.06.2015, 21:38

- MSZ informuje:

- Znamy polityczną i ekonomiczną wartość Zjednoczonych Emiratów Arabskich w skali regionu i świata. Ich ogromny potencjał zachęca nas do dalszych działań sprzyjających rozwojowi pogłębionej współpracy – podkreślił podsekretarz stanu Artur Nowak–Far podczas dzisiejszych konsultacji politycznych z dr Anwarem bin Mohammed Gargashem - ministrem stanu ds. zagranicznych i ds. Federalnej Rady Narodowej Państwa Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Minister towarzyszy szejkowi Mohammedowi bin Rashid al Maktoumowi - wiceprezydentowi, premierowi, ministrowi obrony Państwa Zjednoczonych Emiratów Arabskich, władcy Dubaju – podczas jego oficjalnej wizyty w Polsce.

W kwestiach bilateralnych, obie strony wskazały na silną wolę polityczną w dążeniu do umocnienia wzajemnych stosunków w sferze polityki, gospodarki, szkolnictwa oraz w dziedzinie bezpieczeństwa. W prezentacji emirackiego gościa wiele miejsca zajęły kwestie regionalne – Iran, Jemen, tzw. Państwo Islamskie, Irak, Syria i Libia. Sprawy europejskie koncentrowały się wokół konfliktu na Ukrainie, problemów finansowych Grecji oraz brytyjskiej polityki wobec Unii Europejskiej.

Konsultacje połączono z uroczystym podpisaniem Memorandum o Współpracy pomiędzy Uniwersytetem Medycznym w Lublinie a Uniwersytetem w Szardża, którego dokonali rektorzy obu uczelni, odpowiednio prof. Andrzej Drop oraz dr Humaid Megwal al Nuaimi.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ azb/

Data publikacji 08.06.2015, 21:38