MRiRW ws. płatności bezpośrednich oraz młodego rolnika (komunikat)

09.06.2015, 17:34aktualizacja: 09.06.2015, 17:34

- MRiRW informuje:

Apeluję do rolników, aby pamiętali, że do 15 czerwca można składać wnioski o płatności obszarowe – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas spotkania z rolnikami z woj. lubelskiego.

Jak na razie rolnicy złożyli ok. 1 miliona 100 tys. wniosków. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa szacuje, że w tym roku o takie płatności może ubiegać się ok. 1,35 mln rolników. Ci, którzy nie zdążą i złożą wnioski o przyznanie płatności obszarowych za 2015 r. po 15 czerwca, ale nie później niż do 10 lipca, będą mieli obniżone te dopłaty o 1% za każdy roboczy dzień opóźnienia. Wnioski i uzupełnienia złożone po 10 lipca nie będą rozpatrywane. Na realizację płatności obszarowych za 2015 r. jest przewidziane 3,5 mld euro. Średnia płatność obszarowa wyniesie 243 euro/ha, a aktywny rolnik może otrzymać ponad 500 euro/ha.

Minister Sawicki zapowiedział, że już niedługo ARiMR rozpocznie przyjmowanie pierwszych wniosków z nowego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. – W połowie tego miesiąca będzie można składać wnioski o zalesianie, potem ruszy m.in. program wsparcia młodego rolnika oraz modernizacja gospodarstw - zapowiedział Marek Sawicki.

Kończy się również wydawanie pieniędzy ze starego PROW-u (2007-2013). Niewykorzystane pieniądze z działań, które nie cieszyły się dużym powodzeniem ze strony rolników, będą przekazane m.in. na pomoc dla młodych rolników. Szacuje się dzięki temu na premie może liczyć dodatkowe ponad 2 tys. osób, które teraz znajdują się na tzw. liście rezerwowej.

kom/ amt/

Data publikacji 09.06.2015, 17:34