Przejął masę upadłości znanej firmy - odnalazł u klientów wiele wartościowych maszyn

10.06.2015, 11:39aktualizacja: 10.06.2015, 11:39

Gdy Jens Almar w zeszłym roku przejął dotknięte upadłością przedsiębiorstwo Scan-Agro, prace detektywistyczne na większą skalę doprowadziły do odnalezienia 100 maszyn rolniczych będących częścią masy upadłości. Nabywca nie posiadał wiedzy o tej sporej liczbie maszyn, ponieważ w trakcie procesu zakupu masy upadłości w lipcu 2014, który trwał tylko tydzień, maszyny były wypożyczone lub wynajęte. Teraz maszyny zostaną sprzedane w drodze licytacji - jako część z 2 000 przedmiotów, które pozostały po masie upadłości.

Gdy Jens Almar zeszłego lata kupował masę upadłości po dotkniętym upadłością przedsiębiorstwie Scan-Agro, było to posunięcie porównywalne do wzięcia stosu zakrytego podczas gry w karty: nabywca wiedział, że w stosie było ukrytych wiele silnych kart - nie wiedział dokładnie ile - i nie wiedział też, czy będzie mógł się pozbyć zbędnych kart.

Zdjęcia: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150610/748555

"Zdarzyło się kilka nocy, podczas których ciężko było zasnąć. Lecz na szczęście okazało się, że w masie upadłości znajdowało się wiele wartościowych przedmiotów. i że łatwo będzie sprzedać dużą część maszyn i części zamiennych, których nie potrzebowaliśmy" - opowiada Jens Almar, który jako właściciel przedsiębiorstwa Lindus Maskinhandel dostrzegł potencjał związany z zakupem masy upadłości po konkurencie Scan-Agro i uzyskaniem w ten sposób wielu klientów wykonujących opryski.

Jednym z wielu zaskoczeń było odnalezienie około 100 maszyn rolniczych, które zostały wypożyczone lub wynajęte klientom Scan-Agro w ramach umów, które często nie były przestrzegane. Chodziło między innymi o ciągniki, siewniki i minikoparki. Almar, który już wcześniej kupował masy upadłości, by później je sprzedać, skoncentrował swoje wysiłki na odszukaniu i sprowadzeniu maszyn lub uzgodnieniu opłacalnych umów - praca ta jednak była pełna wyzwań.

"Był to ogromny wysiłek, na który poświęciliśmy wiele godzin i nie zawsze była to przyjemna praca. W jednym przypadku grożono mi użyciem strzelby, na szczęście do niczego takiego nie doszło, a nam udało się zdobyć maszyny" - opowiada Almar.

Odzyskane maszyny zostaną niedługo sprzedane w drodze licytacji wraz z wieloma innymi przedmiotami. Dzięki temu Almar oczekuje zakończenia roku intensywnej pracy związanej ze zbywaniem masy upadłości. Almar sprzedał pierwsze 2 000 przedmiotów za pomocą trzech dużych kampanii sprzedażowych - w tym część ciągników Same, Lamborghini oraz minikoparki z Chin.

"Obawiałem się o możliwość sprzedaży ciągników i minikoparek. Lecz okazało się, iż cieszyły się one dużym zainteresowaniem wśród plantatorów choinek, szkółek ogrodniczych, rolników oraz sprzedawców maszyn rolniczych z kraju i zagranicy" - opowiada Almar, który sam rozpoczął swoją karierę biznesową w 1965 r. jako mechanik ciągników.

"W zeszłym roku nie udało nam się zebrać i przygotować siewników. Poświęciliśmy na te zadaniem zimę i siewniki trafią na aukcję 20 czerwca wraz z bronami, pługami, narzędziami i wyposażeniem biurowym. Łącznie na sprzedaż trafi 2 000 przedmiotów" - wyjaśnia Almar. Wszystkie zostaną sprzedane na aukcji organizowanej przez spółkę: www.CampenAuktioner.dk. Szukaj numeru aukcji 301.

Wszystkie maszyny i przedmioty zostały zebrane w mieście Hadsund, gdzie przedsiębiorstwo Scan-Agro, które przed upadłością było największym sprzedawcą maszyn w Danii z oddziałami na Fionii i Zelandii i działalnością eksportową do krajów Europy Środkowo-Wschodniej, posiadało swoją główną siedzibę. Dzień przed aukcją będzie można składać oferty zakupu budynków, które są własnością banku hipotecznego Realkredit Danmark. Łączna nieruchomość znajdująca się pod adresem Ostergade 63, 65, 67-69, 71, 9560 Hadsund, (składająca się z łącznej powierzchni zabudowy 10 393 m2 oraz gruntu o łącznej powierzchni 27 954 m2) jest oferowana do sprzedaży w drodze przetargu przez homeerhverv.dk.

"Musimy wyprowadzić się z budynków niezwłocznie po ich sprzedaży, dlatego musimy sprzedać wszystko podczas aukcji. Jestem przekonany o tym, że się to uda, ponieważ sprzedajemy naprawdę dobre maszyny i to klienci sami decydują o ich cenie, więc może to się skończyć wyłącznie dobrze" - podsumowuje Jens Almar.

Materiał wideo: https://www.youtube.com/watch?v=zSCeRgbHC5w

Źródło: www.CampenAuktioner.dk