TRITON DEVELOPMENT SA Zawarcie znaczącej umowy przez spółkę zależną

10.06.2015, 19:14aktualizacja: 10.06.2015, 19:14

Raport bieżący 4/2015

Emitent informuje, że w dniu 10 czerwca 2015 roku spółka Triton Winnica Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, wpisana do rejestru przedsiębiorców pod numerem KRS 0000300000 - w 100% zależna od Emitenta - zawarła jako inwestor umowę o generalne wykonanie inwestycji "Triton Winnica" zlokalizowanej w Warszawie przy ul. Dionizosa ze spółką Karmar S.A. z siedzibą w Warszawie wpisaną do rejestru przedsiębiorców pod numerem KRS 0000135197 jako generalnym wykonawcą. Przedmiotem inwestycji jest wykonanie pierwszego etapu osiedla w zespole zabudowy usługowo-mieszkaniowej wielorodzinnej z garażem wielostanowiskowym.

Wynagrodzenie ryczałtowe za wykonanie przedmiotu umowy wynosi 30.450 tys. zł netto i płatne będzie w miarę postępu robót budowlanych. Warunki umowy nie odbiegają od warunków rynkowych powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

W przypadku odstąpienia przez inwestora od umowy z przyczyn leżących po stronie wykonawcy lub odstąpienia wykonawcy od umowy z przyczyn niezależnych od inwestora, wykonawca zapłaci inwestorowi karę umowną z tytułu niewykonania umowy w wysokości 15% wynagrodzenia ryczałtowego.

Zastrzeżenie kar umownych nie wyklucza możliwości dochodzenia przez strony naprawienia szkody w wysokości przewyższającej karę umowną. Odpowiedzialność odszkodowawcza wykonawcy ograniczona jest do wysokości 20 % wynagrodzenia ryczałtowego z zastrzeżeniem, iż z ograniczenia tego wyłączone jest odszkodowanie należne inwestorowi w przypadku, gdy z przyczyn, za które wykonawca ponosi odpowiedzialność, nie będzie możliwe lub nie dojdzie do uzyskania ostatecznego pozwolenia na użytkowanie inwestycji. Odpowiedzialność odszkodowawcza inwestora ograniczona jest do wysokości 5 % wynagrodzenia ryczałtowego.

Umowa wejdzie w życie z dniem powiadomienia wykonawcy przez inwestora o zawarciu umowy na finansowanie inwestycji. Jeżeli do powiadomienia nie dojdzie w terminie 90 dni od daty podpisania umowy, umowa wygasa bez możliwości zgłaszania przez wykonawcę do inwestora roszczeń z tego tytułu.

Umowa jest umową znaczącą w rozumieniu §2 ust. 1 pkt 44 lit. a) Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie informacji bieżących i okresowych z dnia 19 lutego 2009 roku.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz