Masz jeszcze szansę wygrać Pracownię Orange dla swojej miejscowości

11.06.2015, 12:22aktualizacja: 11.06.2015, 12:22

Bobrowniki
Do 21 czerwca mieszkańcy miejscowości do 40 tysięcy osób mogą składać wnioski do drugiej edycji programu Pracownie Orange, aby wygrać multimedialną świetlicę i wsparcie dla społeczności od Fundacji Orange. Zgłoszenia można rejestrować na: www.pracownieorange.pl.

Pracownie Orange to program społeczny skierowany do mieszkańców niewielkich miast i wsi, który obejmuje stworzenie multimedialnej świetlicy oraz pomoc w jej prowadzeniu. Każda zostanie wyposażona w komputery z bezpłatnym dostępem do Internetu, drukarkę ze skanerem, konsolę do gier oraz telewizor LCD. Fundacja Orange wesprze opiekunów świetlic - zapewni profesjonalne szkolenia, tutoriale, webinaria i możliwość udziału w grywalizacji społecznej, aby wspólnie z mieszkańcami potrafili tworzyć miejsce spotkań, wydarzeń, warsztatów, które jak najlepiej odpowie na potrzeby lokalnej społeczności.

"Codziennie otrzymujemy kilkadziesiąt zapytań dotyczących udziału w programie. Tak duże zainteresowanie drugą edycją Pracowni Orange to dla nas dowód, że są potrzebne. Liczymy, że nowe świetlice pozytywnie wpłyną na wzmocnienie umiejętności cyfrowych mieszkańców mniejszych miejscowości oraz zainspirują ich do działania na rzecz swojego otoczenia tak, jak wydarzyło się to w pierwszej odsłonie akcji" - podkreśla Konrad Ciesiołkiewicz, p.o. prezesa Fundacji Orange oraz odpowiadający za komunikację i CSR w Orange Polska.

Co zrobić, aby wygrać internetową Pracownię? Aplikować mogą zespoły min. 5 osób wspólnie z lokalną instytucją lub organizacją ze wsi lub miasta o populacji do 40 tys. mieszkańców. Do 21 czerwca można składać wniosek na: www.pracownieorange.pl - wskazać lokal, przedstawić potrzebę na utworzenie w nim świetlicy oraz pomysły na jej wykorzystanie z pożytkiem dla społeczności. Spośród zgłoszeń Komisja wybierze 50 i w lipcu podda je pod głosowanie internautów, którzy ostatecznie wskażą 25 nowych świetlic.

W pierwszej edycji programu powstało 50 Pracowni Orange, w których mieszkańcy organizują kursy, warsztaty, wystawy, realizują swoje pasje, dzieci odrabiają lekcje i twórczo spędzają czas, a seniorzy uczą się obsługi komputera. Większość użytkowników przyznaje, że działanie świetlicy ma pozytywny wpływ na ich miejscowość, a 88% potwierdza, że dzięki niej mogą zwiększać swoje umiejętności związane z nowymi technologiami. Relacja z inicjatywy: https://youtu.be/dFyDPC-6vCo

Fundacja Orange od 10 lat spełnia swoją społeczną misję, ucząc dzieci i młodzież zasad bezpiecznego i kreatywnego korzystania z Internetu i prowadząc projekty, w których dostęp do technologii staje się sprzymierzeńcem lokalnego rozwoju. W tym czasie na prowadzenie prospołecznych działań przeznaczyła ponad 134 miliony złotych, realizując autorskie długoletnie programy i zapewniając wsparcie dla ponad 900 organizacji, 3500 bibliotek publicznych, 10 000 szkół i 1000 szpitali w Polsce. Kolejne Pracownie Orange są prezentem, który funduje mieszkańcom małych miast z okazji 10-lecia swojej działalności.

Fundacja Orange prowadzi autorskie programy i wspiera wartościowe działania innych organizacji na rzecz nowoczesnej edukacji dzieci i młodzieży. Poprzez twórcze inicjatywy zachęca młodych do zdobywania wiedzy, udziału w kulturze, budowania społeczności przy wykorzystaniu Internetu i nowych technologii. We wszystkie jej inicjatywy angażują się wolontariusze Orange. Fundacja została stworzona w 2005 roku przez Orange Polska S.A.

www.fundacja.orange.pl

www.facebook.com/FundacjaOrange

Partnerzy programu Pracownie Orange

Towarzystwo Inicjatyw Twórczych Ę, Stowarzyszenie Szkoła Liderów, Laboratorium EE, Fundacja Highlight/Inaczej i Fundacja Dobra Sieć. Program prowadzony jest pod honorowym patronatem Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.

KONTAKT:

Wojciech Jabczyński