Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta wiceminister Katarzyny Kacperczyk w Kanadzie (komunikat)

12.06.2015, 17:34aktualizacja: 12.06.2015, 17:34

- MSZ informuje:

Współpraca gospodarcza między Polską a Kanadą, promocja polskich przedsiębiorstw oraz spotkania z Polonią były głównymi celami wizyty podsekretarz stanu Katarzyna Kacperczyk w Zachodniej Kanadzie w dniach 8-10 czerwca br.

-Coraz ważniejsza staje się współpraca na poziomie regionalnym, bardzo obiecujące są również działania prowadzone przez polskie i kanadyjskie podmioty np. w sektorze wydobywczym – podkreśliła wiceminister Kacperczyk, która uczestniczyła w Vancouver w seminarium biznesowym z udziałem polskich i kanadyjskich firm. Wiceminister Kacperczyk spotkała się również z ministrem ds. gazu ziemnego Kolumbii Brytyjskiej Richem Colemanem i prezesem BC Oil and Gas Commission Paulem Jeakinsem z którymi rozmawiała m.in. o perspektywie rozwoju kanadyjskiego sektora ropy i gazu, w tym LNG.

Podczas wizyty wiceszefowej polskiej dyplomacji towarzyszyła grupa ponad 20 przedstawicieli firm z branży ropy i gazu, wydobywczej, hutniczej i zielonych technologii, a także delegacja biznesu z województwa podkarpackiego z wicemarszałkiem Wojciechem Buczakiem na czele. Wizyta była kontynuacją działań MSZ mających na celu promowanie wymiaru regionalnego współpracy gospodarczej między Polską i Kanadą oraz zidentyfikowanie nowych obszarów współpracy z prowincjami Alberta i Kolumbia Brytyjska. Wizyta służyła również promocji Polski i prezentacji ofert polskich przedsiębiorstw na zachodnim wybrzeżu Kanady.

W Vancouver podsekretarz stanu Katarzyna Kacperczyk otworzyła wystawę "Jak Polacy zbudowali Vancouver", na której zaprezentowano projekty 15 wybitnych polskich architektów tworzących w tym mieście oraz uhonorowała dyplomem uznania Bogusława Babickiego za promocję polskiej myśli architektonicznej w Kolumbii Brytyjskiej. Wystawa była także okazją do spotkania z miejscową Polonią. Z kolei miejscowości Calgary delegacja polska wzięła udział w targach Global Petroleum Show, gdzie wiceminister Kacperczyk odwiedziła m.in. polskie stoisko.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ kfk/

Data publikacji 12.06.2015, 17:34