Polityka i społeczeństwo

MSW: ponad 4 tys. stulatków (komunikat)

17.06.2015, 13:17aktualizacja: 17.06.2015, 13:17

- MSW informuje:

W Polsce żyje 4 tys. 200 osób, które mają minimum 100 lat. Z rejestru PESEL wynika, że na początku czerwca br. zdecydowaną większość wśród nich stanowią kobiety (ponad 3 tys. 400). Najstarsze seniorki w Polsce mają po 115 lat.

Najwięcej osób mających 100 lat i więcej jest zameldowanych w województwach: mazowieckim (724 osoby), wielkopolskim (417 osób), małopolskim (378 osób) i śląskim (376 osób). W województwach tych najwięcej jest kobiet i mężczyzn w wieku minimum 100 lat.

W całej Polsce jest w sumie 4 tys. 200 stulatków i osób urodzonych przed 1915 rokiem. Wśród tych osób przeważają kobiety – jest ich w sumie 3 tys. 448 - nad mężczyznami (łącznie 752).

Najstarsze żyjące w Polsce kobiety mają po 115 lat. Dwa lata młodsi od nich żyjący mężczyźni – to najstarsi zameldowani w Polsce seniorzy. Mają po 113 lat.

Zestawienie statystyczne zostało przygotowane w oparciu o rejestr PESEL, według stanu na 2 czerwca br. Uwzględnia osoby, które mają 100 lat i więcej, w podziale na województwo zameldowania na pobyt stały i płeć.

Więcej danych na stronie internetowej MSW: https://msw.gov.pl/

kom/ amt/

Data publikacji 17.06.2015, 13:17