ORBIS SA Zatwierdzenie szczegółowych parametrów emisji obligacji

19.06.2015, 18:50aktualizacja: 19.06.2015, 18:50

Raport bieżący 28/2015

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 26/2015 z dnia 15.06.2015 r. "Orbis" S.A. ("Spółka", "Orbis"), informuje, iż w dniu 19.06.2015 r. Zarząd Spółki podjął uchwałę w przedmiocie zatwierdzenia szczegółowych parametrów emisji obligacji zwykłych, na okaziciela serii ORB A 260620 ("Obligacje").

Zgodnie z treścią przedmiotowej uchwały Zarządu Spółki, Orbis wyemituje 300 000 (trzysta tysięcy) Obligacji o wartości nominalnej 1 000 zł (jeden tysiąc złotych) każda i o łącznej wartości nominalnej 300 000 000 zł (trzysta milionów złotych). Cena emisyjna Obligacji będzie równa ich wartości nominalnej. Planowany dzień emisji Obligacji to 26 czerwca 2015 r. ("Dzień Emisji"). Dzień wykupu Obligacji ustalony został na dzień 26 czerwca 2020 roku.

Obligacje wyemitowane zostaną jako obligacje na okaziciela, nie mające formy dokumentu i w Dniu Emisji zostaną zapisane w systemie rejestracji zdematerializowanych papierów wartościowych prowadzonych przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. z siedzibą w Warszawie.

Obligacje będą oprocentowane w skali roku, według zmiennej stopy procentowej równej stawce WIBOR dla depozytów sześciomiesięcznych (WIBOR 6M), powiększonej o marże odsetkową w wysokości 0,97%. Oprocentowanie płatne będzie w 6 (sześcio) miesięcznych okresach odsetkowych. Obligacje zabezpieczone będą hipotekę łączną na nieruchomościach Spółki, dla których są prowadzone księgi wieczyste o numerach WA4M/00159685/9 oraz WA4M/00072550/0.

Orbis zamierza podjąć działania niezbędne dla wprowadzenia Obligacji do alternatywnego systemu obrotu dłużnymi papierami wartościowymi prowadzonego przez BondSpot S.A. z siedzibą w Warszawie lub Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z siedzibą w Warszawie, w terminie 90 (dziewięćdziesięciu) dni od Dnia Emisji.

Środki finansowe uzyskane z emisji Obligacji, w całości przeznaczone zostaną na spłatę części kredytu, zaciągniętego przez Orbis na podstawie umowy kredytowej z dnia 19 grudnia 2015 roku, zawartej z Bankiem Polska Kasa Opieki S.A. oraz Société Generale S.A. na kwotę 480 000 000 zł (czterystu osiemdziesięciu milionów złotych).

Ponadto Zarząd Spółki informuje, iż na podstawie złożonych przez Inwestorów , w okresie od dnia 15 do 18 czerwca 2015 r., w którym prowadzone były zapisy na Obligacje (informacja przekazana w raporcie bieżącym 26/2015 z dnia 15.06.2015) oświadczeń o przyjęciu propozycji nabycia Obligacji, Zarząd Spółki podjął decyzje o przydziale wszystkich 300 000 (trzystu tysięcy) Obligacji.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz