PMPG POLSKIE MEDIA SA Wszczęcie postępowania sądowego

20.06.2015, 00:34aktualizacja: 20.06.2015, 00:34

Raport bieżący 19/2015

Zarząd spółki pod firmą PMPG Polskie Media S.A. (dalej jako Emitent) informuje, że w dniu 19 czerwca 2015 roku Sąd Okręgowy w Warszawie doręczył Emitentowi odpis pozwu wniesionego przeciwko Emitentowi przez Bank Zachodni WBK S.A. z siedzibą we Wrocławiu.

Powództwo dotyczy sprawy uprzednio już prawomocnie rozstrzygniętej na korzyść Emitenta przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, który w postanowieniu z dnia 11 grudnia 2009 roku, oddalił wniosek Banku Zachodniego WBK S.A. o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi egzekucyjnemu wydanemu przez Bank Zachodni WBK S.A. na podstawie rzekomo poręczonego przez Emitenta weksla.

Przedmiotem ponownie wszczętego postępowania jest roszczenie Banku Zachodniego WBK S.A. o zapłatę siedmiuset czterdziestu dwóch tysięcy dwustu dziewięćdziesięciu ośmiu euro i czterdziestu centów. Pozew został wniesiony w dniu 27 lutego 2015 roku. Podstawą roszczenia jest poręczenie wekslowe rzekomo udzielone przez Emitenta za zobowiązanie podmiotu trzeciego, tj. spółki 3 P Inwestycje Internetowe Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie.

Emitent stoi na stanowisku, że powództwo jest w całości bezzasadne, bowiem poręczenie wekslowe, na które powołuje się powód, nie zostało nigdy skutecznie ustanowione. Weksel stanowiący podstawę roszczenia nie zawiera zobowiązania Emitenta do spełnienia świadczenia za wystawcę weksla. W roku 2009 Emitent prowadził z Bankiem Zachodnim WBK S.A. obszerną korespondencję zawierającą wyjaśnienia i argumenty Emitenta w przedmiotowej sprawie, która zakończyła się wydaniem przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie postanowienia, o którym mowa powyżej, potwierdzającego stanowisko Emitenta.

W ocenie Emitenta powództwo w postępowaniu wszczętym pozwem z dnia 27 lutego 2015 roku winno podlegać oddaleniu w całości.

Emitent przekazuje informację o wszczęciu postępowania, gdyż wartość przedmiotu sporu przekracza 10% wartości kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz