Newsletter

Eksperci: coraz niższe ceny mięsa spowodują większe jego spożycie w kraju

21.06.2015, 13:22aktualizacja: 21.06.2015, 13:22

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Pokaźny nadwyżka mięsa i co za tym idzie jego niskie ceny wywołane brakiem możliwości eksportu na wschód spowodują jego większe spożycie w kraju - oceniają specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak podają eksperci Instytutu od początku 2015 roku ceny mięsa nadal spadają. W kwietniu, w stosunku do kwietnia 2014 roku, cena wieprzowiny była o 4,7 proc. niższa, a wołowiny o 0,8 proc.

Według analityków IERiGŻ, w wyniku trwających nadal trudności w eksporcie mięsa czerwonego oraz większej jego produkcji, w 2015 roku prawdopodobny jest dalszy, choć znacznie mniejszy niż w roku ubiegłym wzrost spożycia.

Spożycie wieprzowiny może zwiększyć się ok. 1 kg/osobę, a wołowiny o 0,1 kg/osobę.

Nadmiar mięsa zwiększy też jego ubój.

W całym roku możliwy jest dalszy 2-4 proc. wzrost uboju trzody chlewnej oraz bydła, a także większa o 4-6 proc. produkcja wędlin oraz konserw mięsnych. (PAP)

map/ ana/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 21.06.2015, 13:22
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ