Polityka i społeczeństwo

MON: Szef MON na święcie Dowództwa Generalnego (komunikat)

21.06.2015, 23:04aktualizacja: 21.06.2015, 23:04

- MON informuje:

Wicepremier, minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak uczestniczyć będzie w poniedziałek 22 czerwca o godz. 12.00 w uroczystym apelu z okazji pierwszego święta Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych.

W programie uroczystości m.in. okolicznościowe przemówienia, wręczenie medali, odznaczeń i wyróżnień oraz przelot samolotów TS-11 ISKRA z zespołu akrobacyjnego Biało-Czerwone Iskry z Dęblina.

W czasie apelu po raz pierwszy zostanie podniesiona na maszt flaga Dowódcy Generalnego RSZ. Flaga została wprowadzona decyzją nr 218/MON z 16 czerwca 2015 roku.

***

Święto Dowództwa Generalnego zostało ustanowione na 21 czerwca decyzją nr 418/MON z 27 października 2014 roku. Data nawiązuje do terminu podpisania przez Prezydenta RP ustawy z 21 czerwca 2013 roku o zmianie ustawy o urzędzie Ministra Obrony Narodowej oraz niektórych innych ustaw, usprawniającej i unowocześniającej system kierowania i dowodzenia Siłami Zbrojnymi RP. Nowelizacja tej ustawy stanowiła formalną podstawę do utworzenia Dowództwa Generalnego RSZ.

Rzecznik Prasowy Ministra Obrony Narodowej

płk Jacek Sońta