Kopacz o możliwym wyjściu Grecji ze strefy €: polskie banki i finanse bezpieczne

22.06.2015, 15:57aktualizacja: 22.06.2015, 15:57

Polski sektor bankowy, finanse publiczne są zupełnie bezpieczne; polska gospodarka, polski wzrost gospodarczy jest stabilny i zrównoważony - oświadczyła w poniedziałek premier Ewa Kopacz.

Szefowa rządu odniosła się w ten sposób do konsekwencji ewentualnego wyjścia Grecji ze strefy euro.

"Chcę zapewnić, że polska gospodarka, polski wzrost gospodarczy jest stabilny, zrównoważony. Wzrost gospodarczy, oparty o zrównoważone elementy, ale przede wszystkim oparty na popycie wewnętrznym, a nie dopływie kapitału zagranicznego, powoduje, że dzisiaj zarówno nasz sektor bankowy, jak i finanse publiczne są zupełnie bezpieczne" - powiedziała premier.

Szefowa rządu dodała, że w poniedziałek spotkała się w KPRM z ministrami i prezesem NBP w sprawie ewentualnego wyjścia Grecji ze strefy euro.

Przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk zwołał na poniedziałek nadzwyczajne spotkanie krajów UE ze strefy euro; szczyt rozpocznie się w Brukseli o godz. 19. Według szefa polskiej dyplomacji Grzegorza Schetyny, jest szansa, że na szczycie strefy euro uda się wypracować porozumienie w sprawie pomocy dla Grecji. Zapewnił, że Polska będzie gotowa także na wypadek braku kompromisu.

Od końca lutego grecki rząd prowadzi negocjacje z KE, Międzynarodowym Funduszem Walutowym i Europejskim Bankiem Centralnym w sprawie reform, które są warunkiem odblokowania pomocy finansowej. Obecny program ratunkowy dla Grecji wygasa z końcem czerwca. Jeśli do tego czasu nie będzie porozumienia w sprawie przekazania Atenom ostatniej transzy tego programu - ok. 7,2 mld euro - to Grecji grozi niewypłacalność. Do 30 czerwca Grecja ma zwrócić MFW 1,6 mld euro, ale nie ma na to środków.(PAP)

mrr/ mkr/ eaw/ je/

Data publikacji 22.06.2015, 15:57