Polityka i społeczeństwo

CIR: polskie finanse publiczne są bezpieczne (komunikat)

22.06.2015, 16:25aktualizacja: 22.06.2015, 16:25

- CIR informuje:

Szefowa rządu spotkała się w poniedziałek z ministrami obrony i finansów, wiceministrem spraw zagranicznych oraz prezesem NBP ws. konsekwencji ewentualnego wyjścia Grecji ze strefy euro. „Polska gospodarka, polski wzrost gospodarczy jest stabilny i zrównoważony” - oświadczyła premier podczas spotkania z dziennikarzami.

„Wzrost gospodarczy w Polsce jest oparty przede wszystkim na popycie wewnętrznym, a nie dopływie kapitału zagranicznego. To powoduje, że polski sektor bankowy i finanse publiczne są bezpieczne”- mówiła w poniedziałek szefowa rządu.

Jak dodała, Polska dysponuje rezerwami Narodowego Banku Polskiego i 60 mld zł rezerw walutowych, które są w dyspozycji m.in. ministra finansów. To pozwala na dużą elastyczność w reagowaniu na wszelkiego rodzaju zawirowania zewnętrzne.

O Grecji na forum UE

Premier podkreśliła, że to będzie bardzo ważny tydzień dla Unii Europejskiej. W czwartek i piątek odbędzie się szczyt Rady Europejskiej w Brukseli. „Jednym z tematów zapewne będzie sytuacja w Grecji, a decyzje, które tam zapadną będą kluczowe dla strefy euro” – oświadczyła Ewa Kopacz.

Z kolei już w poniedziałek wieczorem rozpocznie się nadzwyczajne spotkanie krajów UE ze strefy euro.

Bezpiecznie na wakacjach

Premier zaapelowała do Polaków planujących wakacje w Grecji o zabieranie ze sobą gotówki. Komunikaty informacyjne dotyczące sytuacji w tym kraju będą publikowane na stronie Ministerstwa Finansów i Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

kom/ azb/

Data publikacji 22.06.2015, 16:25