Polityka i społeczeństwo

MNiSW: Jakie mają być nasze uczelnie i polska nauka? (komunikat)

23.06.2015, 12:10aktualizacja: 23.06.2015, 12:10

- MNiSW informuje:

Jakie wyzwania stoją przed szkolnictwem wyższym? W jaki sposób podwyższyć jakość kształcenia i dopasować kształcenie do potrzeb społeczeństwa? Jak powinna funkcjonować nauka w zmieniającym się świecie? Jak odblokować dostęp do karier naukowych młodych ludzi? – to tylko niektóre z pytań, które padną podczas otwartej debaty na temat przyszłości polskiego szkolnictwa wyższego i nauki. Konferencja z udziałem około 400 osób odbędzie się w środę w Warszawie w auli głównej Szkoły Głównej Handlowej.

– W ostatnich latach w systemie szkolnictwa wyższego przeprowadziliśmy wiele zmian. Niektóre z nich dobrze funkcjonują, inne są wdrażane, a jeszcze inne po naszej ocenie i uwagach środowiska modyfikowane. Ale z pewnością to już czas, by zadać sobie pytania „co dalej?, jakich zmian jeszcze potrzebujemy?” I po to właśnie jest ta konferencja, by wspólnie z całym środowiskiem akademickim spróbować na te pytania odpowiedzieć – mówi minister nauki i szkolnictwa wyższego prof. Lena Kolarska-Bobińska.

W debacie wezmą udział przedstawiciele różnych środowisk i dyscyplin, m.in. przedstawiciele Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich (KRASP), Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego (RGNiSW), Komitetu Polityki Naukowej (KPN), Obywateli Nauki (ON) i Komitetu Kryzysowego Humanistyki Polskiej (KKHP). Podczas dyskusji głos zabierać będą także młodzi naukowcy, doktoranci i studenci.

– Rzeczywistości nie zmienia się tylko ustawami, robi się to też programami, finansowaniem, a przede wszystkim determinacją. Ale trzeba mieć jasny cel i kierunek. Kiedy przyszłam do rządu, zapowiedziałam stworzenie wspólnego dialogu ze środowiskiem – dodaje minister nauki.

W ostatnich miesiącach środowisko stworzyło kilka programów i dokumentów. To „Program Rozwoju Szkolnictwa Wyższego do 2020 r.” przygotowany przez KRASP i Fundację Rektorów Polskich; to „Pakt dla nauki”, którego autorami są przedstawiciele Obywateli Nauki; to postulaty przedstawiane przez Komitet Kryzysowy Humanistyki Polskiej. – Grupa ekspertów przygotowała też dokument na zlecenie ministerstwa. Chcemy jednak najpierw wysłuchać głosów pochodzących z różnych części środowiska naukowego, wiedząc jednocześnie jak bardzo jest ono zróżnicowane. Łatwo bowiem określić wspólne cele, dużo trudniej sposoby dochodzenia do nich i mechanizmy ich finansowania. Dyskutując o różnicującym się systemie szkolnictwa wyższego nie możemy jednak zapominać o karierach i aspiracjach młodych doktorantów i młodych pracowników naukowych. Również student i jego potrzeby muszą być wpisane w ten w ten cały proces – dodaje prof. Lena Kolarska-Bobińska.

Dokument po konsultacji ze środowiskiem zostanie ogłoszony we wrześniu.

Na konferencję zapraszamy w środę 24 czerwca o godz. 11:00.

Jej przebieg będzie też transmitowany on-line pod adresem: http://www.nauka.gov.pl/jakie-maja-byc-nasze-uczelnie-i-polska-nauka/

kom/ ksi/

Data publikacji 23.06.2015, 12:10