MIDAS SA Otrzymanie i zaakceptowanie oferty zmiany warunków umowy kredytu z Bankiem Pekao.

25.06.2015, 16:33aktualizacja: 25.06.2015, 16:33

Raport bieżący 18/2015

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 16/2014 z dnia 11 lipca 2014 roku dotyczącego zawarcia umowy kredytu z Bankiem Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank Pekao") na finansowanie rozwoju sieci telekomunikacyjnej opartej na technologii LTE oraz HSPA+ ("Umowa Kredytowa"), której stronami są Bank Pekao oraz Midas S.A. ("Spółka") wspólnie ze spółkami zależnymi: AERO 2 Sp. z o.o. i Mobyland sp. z o.o., Zarząd Spółki informuje, iż w dniu 25 czerwca 2015 roku otrzymał od Banku Pekao oraz zaakceptował ofertę zmieniającą Umowę Kredytową ("Term Sheet").

Główne zapisy Term Sheet przewidują:

1. Zwiększenie kwoty kredytu z 200 mln PLN do 350 mln PLN.

2. Rozszerzenie celu kredytu o refinansowanie istniejącego kredytu w Alior Bank S.A. ("Alior Bank") w kwocie 150 mln PLN.

3. Ustalenie okresu dostępności kredytu do końca grudnia 2015r., w tym do końca lipca 2015r. na refinansowanie kredytu Alior Bank.

4. Spłata kredytu: w równych ratach miesięcznych od końca stycznia 2016r.

5. Zabezpieczenie prawne: modyfikacja warunku odnośnie depozytu gotówkowego (DSRA) na 20 mln PLN (aktualna zdeponowana kwota) zamiast 10% zaangażowania.

6. Oferta nie przewiduje istotnych zmian pozostałych warunków Umowy Kredytowej, w tym sposobu kalkulowania odsetek.

Podwyższenie kwoty kredytu wymagać będzie podwyższenia kwot zabezpieczenia (podpisanie odnośnych umów zabezpieczeń i ich rejestracja) związanego z podwyższeniem kwoty kredytu w terminie 45 dni od daty podpisania aneksu do umowy kredytowej.

W ocenie Zarządu Spółki, przyjęcie nowych warunków Umowy Kredytowej i refinansowanie istniejącego kredytu z Alior Banku przyczyni się do zmniejszenia kosztów finansowych Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz