SKOTAN SA Aktualizacja informacji nt. projektu Produkty i metoda wytwarzania nutraceutyków opartych na estrach etylowych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6.

27.06.2015, 01:53aktualizacja: 27.06.2015, 01:53

Raport bieżący 17/2015

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 19/2012 z dnia 5 czerwca 2012 r. dotyczącego podpisania umowy (Umowa) z Polską Agencją Przedsiębiorczości (PARP) o wykonanie i finansowanie projektu " Produkty i metoda wytwarzania nutraceutyków opartych na estrach etylowych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6" (Projekt) oraz raportu bieżącego nr 15/2014 z dnia 17 lipca 2014r., w którym wskazano planowany termin realizacji Projektu na dzień 30 czerwca 2015 r., Zarząd SKOTAN S.A. (Emitent, Spółka) informuje, że w dniu 26 czerwca 2015 roku otrzymał podpisany przez PARP aneks do ww. Umowy (Aneks), zgodnie z którym na wniosek Spółki PARP wydłużyła termin kwalifikowalności wydatków dla Projektu do dnia 30 listopada 2015 r.

Zgodnie z Aneksem Emitent jest zobowiązany do wdrożenia wyników badań przemysłowych lub prac rozwojowych w formie i zakresie określonym we wniosku o dofinansowanie w terminie do 30 listopada 2018 roku, nie później niż 3 lata od zakończenia realizacji Projektu.

Wydłużenie terminu realizacji Projektu jest związane z koniecznością dokonania odbioru, rozruchu oraz niezbędnych badań przemysłowych i prac rozwojowych na modelu instalacji do przeprowadzania procesu estryfikacji mieszanki olejów w skali pełnotechnicznej.

Okres przedłużenia realizacji Projektu zostanie wykorzystany na badania efektywności procesu estryfikacji na modelu instalacji oraz na opracowanie dokumentacji niezbędnej do wdrożenia.

O zawnioskowanie przez Emitenta do Instytucji Finansującej o możliwość przedłużenia terminu zakończenia projektu Emitent informował w ostatnim sprawozdaniu kwartalnym.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz