Łódź i Warszawa zabiegają o inwestorów ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich

27.06.2015, 15:22aktualizacja: 27.06.2015, 15:22

Prawie 20 ha terenów wokół dworca Łódź Fabryczna oraz dwa wysokościowce, część Placu Defilad i błonia wokół Stadionu Narodowego - to nieruchomości, którymi władze Łodzi i Warszawy chcą zainteresować inwestorów ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

"Reprezentacja ZEA jakiś czas temu złożyła wizytę w naszym kraju. W trakcie spotkania z ministrem gospodarki wyrazili zainteresowanie prestiżowymi inwestycjami w niektórych miastach Polski. Postanowiliśmy zatem, pierwszy raz w historii, wspólnie z Warszawą złożyć ofertę dotyczącą inwestycji w centrach obu naszych miast" – poinformował w piątek wiceprezydent Łodzi Marek Cieślak.

W spotkaniu z dziennikarzami w byłej łódzkiej elektrociepłowni EC1 udział wziął również wiceprezydent Warszawy Michał Olszewski, który podkreślił, że nieprzypadkowo oba miasta chcą zaoferować arabskim inwestorom tereny położone w pobliżu dworców kolejowych.

"Połączenie autostradowe zbliżyło nasze miasta, ale pod kątem inwestycji kluczowa jest budowa linii kolejowej" – wyjaśnił Olszewski.

W ramach wspólnej oferty inwestycyjnej Warszawa zaoferowała dwa wysokościowce w pobliżu Dworca Centralnego (jeden miejski, drugi PKP; każdy o powierzchni powyżej 100 tys. m2), projekt zagospodarowania części Placu Defilad od strony Al. Jerozolimskich (projekt miasta i PKP) oraz zagospodarowanie położonych blisko Dworca Wschodniego i Dworca Stadion terenów wokół Stadionu Narodowego.

Łódź oferuje natomiast inwestorom 19 ha terenów – miejskich, prywatnych i należących do PKP - wokół nowego dworca kolejowego Łódź Fabryczna.

Decyzja o tym, czy i gdzie Zjednoczone Emiraty Arabskie zdecydują się zainwestować w Polsce, może zapaść już we wrześniu. W okresie wakacyjnym delegacja ZEA, złożona z przedstawicieli rządu i spółki zajmującej się nieruchomościami, ma bowiem znów odwiedzić w Polskę. (PAP)

duk/ gma/

Data publikacji 27.06.2015, 15:22