Polityka i społeczeństwo

MAC ws. Regionalnego Systemu Ostrzegania (komunikat)

30.06.2015, 17:18aktualizacja: 30.06.2015, 17:18

- MAC informuje:

1 lipca br. w Regionalnym Systemie Ostrzegania uruchomione zostaną wszystkie funkcjonalności przewidziane dla tego systemu. „Ten ostatni etap to przede wszystkim funkcja SMS, ale nie tylko, bo również od 1 lipca Regionalny System Ostrzegania obejmie wszystkie kanały TVP nadawane w naziemnej telewizji cyfrowej, czyli: TVP 1, TVP2, TVP Regionalna, TVP Info, TVP Kultura, TVP Polonia, TVP Historia, TVP Rozrywka.” – powiedział Andrzej Halicki, minister administracji i cyfryzacji.

„Bezpieczeństwo ludzi jest dla nas rzeczą najważniejszą, dlatego zależało nam, by jak najszybciej zakończyć prace nad tym projektem. Dziś mogę powiedzieć, że w sytuacji zagrożenia naszego zdrowia lub życia będziemy mieli możliwość otrzymania powiadomienia z kilku różnych źródeł: w aplikacji mobilnej Regionalny System Ostrzegania (RSO), lub np. komunikatu we wszystkich kanałach Telewizji Polskiej w naziemnej telewizji cyfrowej. W przypadku dużego zagrożenia, w wyjątkowych sytuacjach typu nadchodząca powódź uruchomiona zostanie także opcja SMS.” – dodał.

Tym samym kończy się ostatni etap rozwoju Regionalnego Systemu Ostrzegania, a jednocześnie zrealizowany zostaje jeden z priorytetów rządu.

Regionalny System Ostrzegania działa od 1 stycznia 2015 roku. W tym czasie z systemu wygenerowano ponad 1700 powiadomień i ponad 400 ostrzeżeń. Do końca maja br. aplikacja mobilna RSO miała ponad 123 tys. pobrań. Komunikaty przekazywane przez system dotyczyły przede wszystkim: ostrzeżeń meteorologicznych (np. silny wiatr, burze, oblodzenie), hydrologicznych (np. stany wód), informacji drogowych (np. korki, remonty, objazdy) oraz innych istotnych z punktu widzenia bezpieczeństwa.

Komunikaty Regionalnego Systemu Ostrzegania można zobaczyć w programach Telewizji Polskiej w naziemnym multipleksie cyfrowym MUX-3. Najistotniejsze z nich pojawiają się na specjalnym pasku na ekranie telewizora. Wszystkie komunikaty dostępne są także na stronach telegazety w programach TVP1, TVP2, TVP Kultura, TVP Historia i TVPPolonia od str. 190, natomiast w TVP Regionalnej od str. 430.

Ostrzeżenia są dostępne także na stronach internetowych urzędów wojewódzkich.

Użytkownicy smartfonów mogą korzystać z bezpłatnej aplikacji w telefonach komórkowych dostępnej w sklepach z aplikacjami na poszczególne platformy (Google Play, Apple App Store, Windows Phone Store). Aplikację można wyszukać w sklepach po słowach kluczowych „RSO” oraz „Regionalny System Ostrzegania”.

Regionalny System Ostrzegania w ramach pilotażu został przetestowany we wszystkich województwach. Pilotaż zakończył się 31 sierpnia 2014 r. Jego realizacja była możliwa dzięki wdrożeniu Naziemnej Telewizji Cyfrowej, a także współpracy pomiędzy Telewizją Polską SA, Ministerstwem Administracji i Cyfryzacji oraz IMGW. W czerwcu br. do grona instytucji zaangażowanych w projekt dołączyli także operatorzy telefonii komórkowej, firmy Orange, T-Mobile, Play, a także Plus.

Więcej informacji: mac.gov.pl/rso

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące Regionalnego Systemu Ostrzegania znajdują się na stronie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji.

kom/ ksi/

Data publikacji 30.06.2015, 17:18