MNI SA Zawarcie umowy zamiany akcji spółki Hyperion S.A. na akcje własne Emitenta.

30.06.2015, 23:46aktualizacja: 30.06.2015, 23:46

Raport bieżący 20/2015

Zarząd MNI S.A. z siedzibą w Warszawie (Spółka, Emitent) przekazuje do publicznej wiadomości, że w dniu 29 czerwca 2015 roku Spółka zawarła umowę cywilno prawną, w ramach której przeniosła na rzecz osoby trzeciej własność posiadanych przez Emitenta 855.000 (słownie: osiemset pięćdziesiąt pięć tysięcy) akcji serii F spółki Hyperion S.A. w zamian za przeniesienie na rzecz Emitenta własności 1.900.000 (słownie: jeden milion dziewięćset tysięcy) akcji własnych MNI S.A. o wartości nominalnej 1,00 zł (słownie: jeden złoty) każda.

Przedmiotowe akcje własne stanowią 1,92% w kapitale zakładowym Emitenta i odpowiada im 1.900.000 głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta, stanowiących 1,92% w ogólnej liczbie głosów.

Przed zawarciem powyższej umowy zamiany Spółka posiadała 15.302.569 (słownie: piętnaście milionów trzysta dwa tysiące pięćset sześćdziesiąt dziewięć) akcji własnych, stanowiących 15,47 % w kapitale zakładowym Emitenta, którym odpowiadało 15.302.569 (piętnaście milionów trzysta dwa tysiące pięćset sześćdziesiąt dziewięć) głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta, stanowiących 15,46 % w ogólnej liczbie głosów.

Po zawarciu powyższej umowy zamiany Spółka posiada 17.202.569 (słownie: siedemnaście milionów dwieście dwa tysiące pięćset sześćdziesiąt dziewięć) akcji własnych, stanowiących 17,39% w kapitale zakładowym Emitenta, którym odpowiada 17.202.569 (słownie: siedemnaście milionów dwieście dwa tysiące pięćset sześćdziesiąt dziewięć) głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta, stanowiących 17,38% w ogólnej liczbie głosów.

Jednocześnie, jak Spółka informowała raportem bieżącym nr 62/2011 z dnia 22 września 2011 roku, realizując postanowienia Uchwały Nr 4 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia MNI S.A. z dnia 7 września 2011 roku (raport bieżący nr 60/2011 z dnia 8 września 2011) ws. upoważnienia Zarządu do nabywania akcji własnych przez Spółkę, z dniem 23 września 2011 roku Spółka rozpoczęła program skupu akcji własnych, w ramach którego będzie mogła nabyć do 20% ogólnej liczby akcji. Realizacja programu zakończy się nie później niż do dnia 7 września 2016 roku lub do czasu wyczerpania środków finansowych przeznaczonych na jego realizację.

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych w związku z § 5 ust. 1 pkt. 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwa członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz