BANK BPH SA

01.07.2015, 17:03aktualizacja: 01.07.2015, 17:03

Raport bieżący 13/2015

Bank BPH S.A. ("Bank") informuje, że 30 czerwca 2015 r. zawarł z podmiotem z grupy General Electric Company umowę pożyczki oraz podpisał aneks do umowy dotyczącej finansowania portfela kredytów klientowskich w celu lepszego dopasowania struktury finansowania.

1. Bank zawarł z GE Capital Swiss Funding AG z siedzibą w Zurychu, Szwajcaria ("GECSF") umowę pożyczki. Na mocy tej umowy GECSF udzielił Bankowi pożyczki o wartości 80 000 000 franków szwajcarskich (tj. równowartość 323 296 000 złotych wg kursu średniego NBP z dnia 30 czerwca 2015 r.). Pożyczka została zawarta na okres do 15 października 2018 roku, a jej oprocentowanie jest sumą stopy CHF LIBOR i marży. Pożyczka zostanie przeznaczona na częściowe odnowienie pożyczki nominowanej we frankach szwajcarskich, którą Bank zaciągnął 13 października 2010 roku od GECSF (poprzednio działającego pod marką GE Money Bank AG), o czym Bank informował w raporcie bieżącym nr 43/2010 z 13 października 2010 roku.

2. Bank podpisał aneks do umowy pożyczki o wartości 800 000 000 franków szwajcarskich (tj. równowartość 3 232 960 000 złotych wg kursu średniego NBP z dnia 30 czerwca 2015 r.) zawartej z GECSF w dniu 20 stycznia 2014 r. (o czym Bank informował w raporcie bieżącym nr 2/2014 z 20 stycznia 2014 roku) przedłużający okres obowiązywania umowy o 3 lata (tj. z 20 lutego 2017 roku do 20 lutego 2020 roku).

Ponadto, w okresie ostatnich 12 miesięcy Bank zawarł umowę z GECSF o wartości 2 350 000 000 franków szwajcarskich (tj. równowartość 9 496 820 000 złotych wg kursu średniego NBP z dnia 30 czerwca 2015 r.), o których poinformował w raporcie bieżącym nr 18/2014 z 5 września 2014 roku. Łącznie zaangażowanie Banku wobec grupy GE wynosi 3,38 miliarda franków szwajcarskich (tj. równowartość 13 659 256 000 złotych wg kursu średniego NBP z dnia 30 czerwca 2015 r.) oraz 675 milionów złotych. Zarówno GECSF jak i Bank należą do Grupy General Electric Company.

Umowa została uznana za znaczącą ponieważ przekracza 10% wartości kapitałów własnych Banku.

Podstawa prawna:

§5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz