LUBAWA SA zawarcie znaczącej umowy przez jednostkę zależną od Emitenta

03.07.2015, 17:31aktualizacja: 03.07.2015, 17:31

Raport bieżący 12/2015

Zarząd LUBAWA S.A. (Emitent) z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim podaje do publicznej wiadomości informację bieżącą o zawarciu znaczącej umowy przez jednostkę zależną:

Dnia 02.07.2015 r. do Spółki zależnej od emitenta wpłynęły podpisane przez drugą stronę trzy aneksy do umów kredytowych w rachunku bieżącym. Są to następujące aneksy:

Aneks do umowy kredytowej nr 40/066/10/Z/LI o kredyt odnawialny złotowy w ramach linii na finansowanie bieżącej działalności - limit kredytowy 5 mln złotych, przedłużony do 27 czerwca 2016 r.

Aneks do umowy kredytowej 40/045/10/Z/VV o kredyt w rachunku bieżącym w ramach linii na finansowanie bieżącej działalności - limit kredytowy do 8 mln złotych, przedłużony do dnia 27 czerwca 2016 r.

Aneks do umowy o kredyt w rachunku bieżącym nr 40/070/13/D/VV w ramach linii na finansowanie bieżącej działalności - limit kredytowy do 250.000 Euro, przedłużony do dnia 27 czerwca 2016 r.

Mając zaś na względzie fakt, że ta sama Spółka zależna zawarła z tym samym podmiotem w dniu 13 sierpnia 2014 r. umowę nr 40/070/14/Z/OB na kredyt obrotowy na sezon, kredyt w kwocie 5 mln złotych oraz w dniu 14 listopada 2014 r. umowę kredytową nr 40/086/14/D/IN o kredyt inwestycyjny w EUR (komora bezechowa radarowa z wyposażeniem) na 396.000 euro, to przy uwzględnieniu średniego kursu NBP z dnia 02 lipca 2015 r. (tabela 126/A/NBP/2015), łączna wartość umów z 13.08.2014 r., 14.11.2014 r. oraz trzech w/w aneksów wynosi 20.706.740 ( dwadzieścia milionów siedemset sześć tysięcy siedemset czterdzieści ) złotych - wartość ta przekracza kwotę odpowiadającą równowartości 10% kapitałów własnych emitenta.

Obie umowy kredytowe z 13.08.2014 r. i z 14.11.2014 r. oraz w/w aneksy zawarte są w okresie krótszym niż 12 miesięcy i łącznie spełniają kryterium znaczącej umowy - przekraczają kwotę odpowiadającą równowartości 10% kapitałów własnych emitenta.

Strony obu umów: mBank SA w Warszawie, Oddział Korporacyjny w Kaliszu, ul. Chopina 26/28, 62-800 Kalisz oraz Miranda spółka z o.o. w Turku, ul. Jedwabnicza 1, 62-700 Turek ( kredytobiorca ) - Spółka zależna od Emitenta.

Na podstawie § 9 pkt 8 rozporządzenia z 19.02.2009 r., Zarząd Lubawa S.A. podaje istotne elementy umowy o większej wartości tj. umowy kredytowej 40/045/10/Z/VV z 14.05.2010 r., przedłużonej aneksem o którym mowa powyżej.

Treść umowy: udzielenie limitu kredytowego do kwoty 8.000.000 złotych (słownie: osiem milionów złotych), który może być wykorzystany w formie kredytu w rachunku bieżącym. Warunki finansowe tej umowy nie odbiegają od warunków funkcjonujących na rynku - koszt dla kredytu w rachunku bieżącym został określony na poziomie stopy WIBOR1M plus marża banku, umowa nie przewiduje kar umownych.

Niniejsza umowa ( kredyt ) zawarta jest na okres do dnia 27 czerwca 2016 r., z możliwością jego przedłużenia.

Zabezpieczeniem od początku udzielenia kredytu jest: 1/ hipoteka umowna łączna w kwocie 35.250.000,00 PLN na będącej w użytkowaniu wieczystym Miranda Sp. z o.o. nieruchomości położonej w Turku, dla której w Sądzie Rejonowym w Turku prowadzi księgi wieczyste nr KN1T/00050038/9, KN1T/00039052/0 i KN1T/00039056/8, 2/ weksel in blanco wystawiony przez Miranda spółka z o.o. w Turku wraz z deklaracją wekslową, 3/ poręczenie Litex Promo Sp. z o.o. 4/ poręczenie "Eurobrands" Spółka z o.o. 5/ poręczenie "Litex-Service" Spółka z o.o. 6/ poręczenie "Miranda-Serwis" spółka z o.o. 7/ poręczenie "Effect-System" SA 8/ zastaw rejestrowy na maszynach i urządzeniach stanowiących własność Miranda spółka z o.o. 9/ globalna cesja wierzytelności należnych Miranda spółka z o.o.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz