Grecy nie mogą wyciągać swych pieniędzy z bankowych sejfów

05.07.2015, 22:28aktualizacja: 05.07.2015, 22:28

Tak długo, jak długo obowiązuje kontrola przepływów kapitałowych, Grecy nie mogą wyciągać swych pieniędzy z bankowych sejfów - powiedziała w niedzielę w telewizji wiceminister finansów Grecji Nadia Walawani.

W Grecji od tygodnia obowiązuje kontrola przepływów kapitałowych, a banki są zamknięte. Wypłaty z bankomatów ograniczone są do 60 euro dziennie.

Walawani powiedziała telewizji Alpha TV, że zakaz podejmowania pieniędzy z sejfów jest krokiem, który rząd uzgodnił z bankami, by uchronić je przed utratą płynności z powodu masowego wycofywania depozytów.

Według szefa stowarzyszenia greckich banków Luki Katseli, mają one środki, by przetrwać tylko do wtorku.(PAP)

fit/ kar/

Data publikacji 05.07.2015, 22:28