Szydło: podatek bankowy jednym ze źródeł finansowania postulatów PiS

07.07.2015, 16:56aktualizacja: 07.07.2015, 16:56

Podatek bankowy ma być jednym ze źródeł finansowania priorytetowych projektów PiS - zapowiedziała we wtorek kandydatka PiS na premiera Beata Szydło. Dodała, że podatek wyniósłby 0,39 proc. i przyniósłby 5 miliardów złotych wpływów do budżetu.

Szydło powiedziała na briefingu w Sejmie, że podatek bankowy ma być jednym ze źródeł środków przeznaczonych na realizację trzech priorytetowych projektów PiS - pomoc dla rodzin 500 zł na dziecko, podwyższenia kwoty wolnej od podatku i obniżenia wieku emerytalnego.

Wiceszefowa PiS poinformowała, że proponowany podatek, który objąłby instytucje bankowe, wyniósłby 0,39 proc. i obejmowałby aktywa banków. Dodała, że podatek przyniósłby 5 miliardów złotych wpływów do budżetu.

Kandydatka PiS na premiera zaznaczyła, że jej partia wyszła z propozycją wprowadzenia podatku bankowego już w czasie, gdy - jak mówiła - PO "obciążyła Polaków" podwyższając podatek VAT. "Proponowaliśmy wówczas, by zamiast podwyżki VAT-u wprowadzić podatek bankowy" - powiedziała Szydło.

"Banki są dzisiaj w Polsce instytucjami, które mają niezwykle uprzywilejowaną pozycję. Osiągają bardzo wysokie zyski" - mówiła. Podkreśliła, że w 2014 roku banki osiągnęły ponad 16 mld zł zysku.

"Od 2010 roku te wzrosty są bardzo wysokie. W apogeum kryzysu, kiedy wszystkie instytucje narzekały na to, że mają problemy finansowe, banki praktycznie co roku uzyskiwały zyski powyżej 15 mld zł" - powiedziała wiceprezes PiS. "Proponujemy, żeby tym zyskiem banki się podzieliły ze społeczeństwem" - dodała.

Szydło zaznaczyła, że w Polsce są bardzo drogie kredyty, a Polacy muszą płacić za usługi bankowe jedne z najwyższych opłat. "To wszystko powoduje, że równowaga między klientem, a bankiem jest mocno zachwiana" - oceniła. (PAP)

gł/tgo/mok/

Data publikacji 07.07.2015, 16:56