Polityka i społeczeństwo

MSZ: dzień Azji i Pacyfiku w Sejmie z udziałem ministra spraw zagranicznych (komunikat)

09.07.2015, 17:29aktualizacja: 09.07.2015, 17:29

- MSZ informuje:

- Azja i Pacyfik to obszar nowych możliwości i ważnych wyzwań dla całej Europy, a więc także dla Polski – powiedział minister Grzegorz Schetyna, który wspólnie z Marszałek Sejmu Małgorzatą Kidawą-Błońską zainaugurował 9 lipca w Sejmie RP Dzień Azji i Pacyfiku. Głównym celem zorganizowanego w czwartek wydarzenia było przybliżenie znaczenia regionu Azji i Pacyfiku w wymiarze politycznym, gospodarczym i społecznym, jak również promocja relacji Polski z krajami azjatyckimi.

- Traktujemy Dzień Azji i Pacyfiku jako forum do dyskusji o tym, jak najlepiej wykorzystać nasz potencjał we współpracy z krajami tej części świata – podkreślił minister Schetyna. Szef polskiej dyplomacji przypomniał o swojej czerwcowej wizycie w Chinach, gdzie wspólnie z ministrem spraw zagranicznych ChRL Wang Yi, zainaugurował prace Polsko-Chińskiego Komitetu Międzyrządowego. Minister Schetyna dodał również, że "Polska potrzebuje kompleksowej i skutecznej strategii działania wobec Azji i Pacyfiku."

W wydarzeniu wzięło udział ok. 300 przedstawicieli parlamentu, administracji rządowej, przedsiębiorców, dziennikarzy i naukowców. Gościem specjalnym Dnia Azji i Pacyfiku był wybitny dziennikarz i analityk amerykański Robert David Kaplan.

-Azja staje się najbardziej rozwijającym regionem na świecie. W interesie Polski jest zwrócenie szczególnej uwagi na ten obszar – powiedział Kaplan. W trakcie wydarzenia zaprezentowano opracowaną przez Departament Azji i Pacyfiku MSZ publikację „Polska w Azji i na Pacyfiku”, prezentującą polskie zaangażowanie w tym regionie.

Najważniejszą częścią obchodów Dnia Azji i Pacyfiku były dyskusje panelowe zatytułowane „Nowy porządek międzynarodowy – czy wiek Azji jest nieunikniony?” oraz „Nowa Polska w nowej Azji”. Wzięli w nich udział byli ministrowie spraw zagranicznych, przedstawiciele komisji spraw zagranicznych Sejmu, polskiego biznesu i dyplomacji. W spotkaniu w Sejmie wzięła także udział wiceminister Katarzyna Kacperczyk, która podkreśliła, że Azja to główny kierunek polskiej polityki zagranicznej w jej globalnym wymiarze. -Zainteresowanie Azją wynika ze wzrostu potencjału polskiej gospodarki oraz polskich przedsiębiorców - podkreśliła wiceszefowa polskiej dyplomacji. Wiceminister Kacperczyk zapowiedziała również zwiększenie naszej obecności dyplomatycznej w tej części świata.

Uczestnicy konferencji zapoznali się także z prezentacjami przygotowanymi przez placówki dyplomatyczne krajów Azji i Pacyfiku, które akredytowane są w Warszawie. Ambasady zaprezentowały polskim gościom m.in. tradycyjne stroje, muzykę oraz przysmaki kuchni azjatyckiej i pacyficznej.

Dzień Azji i Pacyfiku został zorganizowany przez Kancelarię Sejmu RP, Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Polski Instytut Spraw Międzynarodowych.

kom/ kfk/

Data publikacji 09.07.2015, 17:29