INFOVIDE-MATRIX SA Podpisanie umowy na wartość umowy znaczącej

09.07.2015, 21:51aktualizacja: 09.07.2015, 21:51

Raport bieżący 14/2015

W związku z podpisaniem w dniu 09 lipca 2015 r. umowy kredytowej (dalej: "Umowa Kredytowa") z PKO BP S.A. (dalej: Bank), Zarząd Spółki Infovide-Matrix S.A.(dalej: "Emitent") informuje, iż łączna wartość obrotów pomiędzy Infovide-Matrix S.A. lub jednostkami od niej zależnymi a PKO BP S.A. lub jednostkami od niego zależnymi oraz zawartej Umowy i Umowy Kredytowej w ostatnich 12 miesiącach wyniosła 43 770 313,05 PLN netto.

Umową o największej wartości jest umowa o świadczenie usług doradczo- wdrożeniowych z dnia 19 listopada 2013 r. zawarta pomiędzy PKO BP S.A. a Infovide-Matrix S.A. i Ernst&Young sp. z o.o. Business Advisory sp.k. wraz z aneksami (dalej: "Umowa"). Przedmiotem Umowy jest świadczenie na rzecz Banku usług konsultacyjno-doradczych obejmujących analizę stanu obecnego w zakresie produktów objętych umową, określenie specyfikacji SIZ oraz systemu wspierającego SIZ, przygotowanie organizacyjne i technologiczne do wdrożenia oraz implementację i wdrożenie SIZ w oparciu o infrastrukturę, którą dostarczy Bank. Wynagrodzenie przysługujące Emitentowi na podstawie Umowy i aneksów do niej zawartych z tytułu wykonania Umowy wyniesie łącznie 23 394 199,50 PLN netto (słownie: dwadzieścia trzy miliony trzysta dziewięćdziesiąt cztery tysiące sto dziewięćdziesiąt dziewięć złotych i 50/100).

Zgodnie z postanowieniami Umowy, funkcję Lidera Konsorcjum pełni Infovide-Matrix, przy czym odpowiedzialność każdego z Konsorcjantów wobec Banku za niewykonanie lub nienależyte wykonanie Umowy oraz ewentualne prace dodatkowe rozszerzające lub zmieniające zakres przedmiotu Umowy jest odrębna i indywidualna.

W przypadku przesunięcia terminu realizacji Umowy z powodu opóźnienia Banku z przyczyn leżących po stronie Banku, Emitent będzie miał prawo naliczenia kary umownej w wysokości 15% wartości netto wszystkich produktów prac, nierozpoczętych, rozpoczętych i nieodebranych oraz odebranych i niezapłaconych przez Bank, za których realizację jest odpowiedzialny.

W przypadku rozwiązania lub odstąpienia od Umowy przez Emitenta bez wyraźnej pisemnej zgody Banku, niezależnie od innych kar umownych, Bank będzie miał prawo do naliczenia i żądania zapłaty kar umownych za pozostałe do realizacji wydania w wysokości ich pełnej wartości netto.

Wysokość pozostałych kar umownych określonych w Umowie nie odbiega zasadniczo od standardów stosowanych w tego typu umowach.

Całkowita odpowiedzialność Emitenta z tytułu wykonania lub nienależytego wykonania Umowy, w tym z tytułu kar umownych oraz zakresu usług świadczonych na podstawie umowy jest ograniczona do 30% netto całkowitego wynagrodzenia Emitenta na dzień podpisania Umowy. Nie podlega wyłączeniu albo ograniczeniu odpowiedzialność Emitenta wobec Banku za szkody wyrządzone klientom Banku wskutek niewykonania lub nienależytego wykonania Umowy w części dotyczącej czynności, o których mowa w art. 6a Ustawy Prawo bankowe.

Z zastrzeżeniem zdania poprzedniego, Umowa nie zawiera postanowień dotyczących dochodzenia przez strony umowy roszczeń odszkodowawczych przewyższających wysokość kar umownych, określonych w Umowie.

Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku lub terminu.

Jako kryterium uznania umów za znaczące przyjęto, że łączna wartość obrotów pomiędzy Emitentem lub jednostkami od niego zależnymi z PKO BP S.A. lub jednostkami od niego zależnymi oraz zawartej Umowy i Umowy Kredytowej przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

Szczegółowa podstawa prawna:

RMF GPW § 5 ust. 1 pkt. 3