Wysoki, dwucyfrowy wzrost w okresie 2014/2015: Siewert & Kau uzyskuje przychody znacznie powyżej założonego poziomu 500 mln euro

10.07.2015, 13:04aktualizacja: 10.07.2015, 13:04

BERGHEIM, Niemcy, 9 lipca 2015 r. /PRNewswire/ - Przychody za ostatni rok finansowy uzyskane przez spółkę Siewert & Kau, dystrybutora sprzętu informatycznego, wyniosły ponad pół miliarda euro, znacznie przekraczając założony poziom. Całkowite dochody firmy zwiększyły się o 55 mln euro do kwoty 545 mln euro, co stanowi jedenastoprocentowy wzrost przychodów. Dobry wynik w zakresie dochodów ogółem wynikał z organicznego wzrostu uzyskanego dzięki charakterystycznej dla Siewert & Kau "skoncentrowanej dystrybucji", co potwierdza sukces nowo przyjętego ukierunkowanego na rozwiązania podejścia do sprzedaży, realizowanego w ramach strategii korporacyjnej spółki. Ponadto spółka zwiększyła zatrudnienie o 6%, tj. do ok. 320 pracowników.

Najwyższy wzrost w skali roku zanotowano w obszarze systemów komputerowych i produktów służących do przetwarzania obrazów. Wzrost powyżej średniej rynkowej był w tych obszarach szczególnie wysoki. Proaktywne podejście do sprzedaży, w połączeniu z bogatą ofertą produktów i doświadczeniem, przyniosły efekty w postaci wyższego stopnia utrzymania klientów i producentów.

"Skupiając się na sektorze klientów korporacyjnych jako dodatkowym obszarze wzrostu, z początkiem roku 2015 rozbudowaliśmy dotychczasowy model sprzedaży "Fast lane" poprzez przyjęcie podejścia ukierunkowanego na rozwiązania. Strategia ta pozwoli nam stworzyć wartościową dodatkową synergię oraz zachęty przyczyniające się do wzrostu sprzedaży" - dodaje Siewert.

Plany dalszego wzrostu

W najbliższych miesiącach Siewert & Kau planuje umacniać swoją pozycję godnego zaufania i wykazującego się elastycznością partnera specjalistycznych podmiotów w sektorze handlu i producentów przemysłowych. W odpowiedzi na niezmiennie dobre wyniki oraz wysokie zapotrzebowanie na produkty z obszaru IT i usługi logistyczne spółka Siewert & Kau rozpoczęła nowy rok finansowy od zwiększenia zdolności magazynowej o ok. 30% oraz pozyskania dodatkowego tysiąca metrów kwadratowych powierzchni biurowej.

Źródło: Siewert & Kau Computertechnik GmbH

KONTAKT: