MSZ: minister Grzegorz Schetyna odwiedził Łódź (komunikat)

13.07.2015, 19:15aktualizacja: 13.07.2015, 19:15

- MSZ informuje:

Wręczenie odznak honorowych "Bene Merito", podpisanie listu intencyjnego o wsparciu MSZ dla działań na rzecz przyznania Miastu Łodzi prawa organizacji Międzynarodowej Wystawy EXPO 2022, pomysł utworzenia Instytutu Badań Azjatyckich oraz połączenia komunikacyjne Polska-Azja były głównymi punktami poniedziałkowej wizyty szefa polskiej dyplomacji w województwie łódzkim.

Odznaka Honorowa "Bene Merito" jest zaszczytnym wyróżnieniem, nadawanym obywatelom polskim oraz obywatelom państw obcych za działalność wzmacniającą pozycję Polski na arenie międzynarodowej – powiedział minister Grzegorz Schetyna, wręczając odznakę Małgorzacie Laurentowicz-Granas, Dyrektor Muzeum Miasta Łodzi oraz Joannie Podolskiej-Płockiej, Dyrektor Centrum Dialogu im. Marka Edelmana.

Joanna Podolska-Płocka jest absolwentką Uniwersytetu Łódzkiego na kierunkach filologia polska i teatrologia. Od 2011 dyrektorka Centrum Dialogu im. Marka Edelmana. Małgorzata Laurentowicz-Granas jest nierozerwalnie związana z Muzeum Miasta Łodzi, którego była współtwórcą. Jako ceniony ekspert promuje dziedzictwo kulturowe Łodzi, w tym zwłaszcza dziedzictwo architektoniczne. Od 2012 r. dyrektor Muzeum Miasta Łodzi. Obie odznaczone promują postać Jana Karskiego, łodzianina, Sprawiedliwego wśród Narodów Świata, który jako specjalny emisariusz rządu RP poinformował zachodnich aliantów o Holocauście.

W siedzibie Muzeum Miasta Łodzi szef MSZ podpisał z prezydent Hanną Zdanowską list intencyjny o współpracy w zakresie promocji kandydatury Łodzi do organizacji międzynarodowej wystawy EXPO 2022. - Dzisiejsza uroczystość jest najlepszym dowodem na to, że starania na rzecz przyznania Polsce i Łodzi prawa do organizacji Międzynarodowej Wystawy EXPO 2022 są priorytetem MSZ w dziedzinie dyplomacji publicznej i kulturalnej – mówił min. Schetyna.

Miasto Łódź stara się o organizację tzw. „małego EXPO” – International EXPO, które organizowane są pomiędzy wystawami światowymi. Trwają maksymalnie trzy miesiące i mają tematykę zawężoną do jednego konkretnego problemu. MSZ uczestniczy od roku w roboczych spotkaniach ds. EXPO 2022, w których rolę koordynującą pełni Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju.

Szef polskiej dyplomacji spotkał się także z Rektorem Uniwersytetu Łódzkiego i przedstawicielami innych miejscowych uczelni, by omówić projekt utworzenia Instytutu Badań Azjatyckich, think-tanku utworzonego na podstawie potencjału łódzkich uczelni. - Łódź wyrasta na lidera naszych kontaktów z Azją. Jestem gotowy do rozmowy o tym projekcie - zapewnił min. Schetyna.

Szef MSZ odwiedził także siedzibę firmy spedycyjnej Hatrans, która zarządza towarowym połączeniem kolejowym Łódź-Czengdu. Zapoznał się tam z planami utworzenia terminalu kontenerowego do obsługi połączeń Polska-Azja.

kom/ alig/

Data publikacji 13.07.2015, 19:15