Polityka i społeczeństwo

CIR: rząd wspiera kandydaturę Łodzi na organizatora EXPO 2022 (komunikat)

14.07.2015, 15:01aktualizacja: 14.07.2015, 15:01

- CIR informuje:

We wtorek w Łodzi odbyło się inauguracyjne posiedzenie powołanego przez premier Ewę Kopacz komitetu sterującego ds. EXPO 2022. Zadaniem komitetu będzie koordynacja prac dotyczących ubiegania się o organizację wystawy w Polsce.

Współpraca rządu i samorządu

Komitet Sterujący do spraw EXPO 2022 został utworzony Zarządzeniem Prezesa Rady Ministrów. Będzie prowadził prace zmierzające do uzyskania przez Polskę prawa organizacji Międzynarodowej Wystawy EXPO w Łodzi w roku 2022. Współpraca nieformalna między rządem a władzami Łodzi trwa w tej sprawie od ponad półtora roku. 12 listopada 2013 r. rząd oficjalnie poparł starania Łodzi o organizację EXPO i zadeklarował niezbędne wsparcie organizacji wystawy.

Komitet Sterujący ds. EXPO 2022

Skład Komitetu odzwierciedla wieloaspektowy charakter przedsięwzięcia oraz motyw przewodni, jakim jest rewitalizacja. W jego skład wchodzą współprzewodniczący: Minister Infrastruktury i Rozwoju, Prezydent Miasta Łodzi, ministrowie wybrani ze względu na zakres kompetencji oraz sekretarz. Poza tym, do udziału do udziału w pracach Komitetu mogą być zapraszani przedstawiciele Prezydenta Miasta Łodzi oraz Marszałka Województwa Łódzkiego, Zarządu PKP S.A. oraz Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. jako spółek kluczowych dla realizacji Wystawy EXPO 2022.

Obsługę Komitetu zapewnia Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju, pełniące ze strony administracji rządowej rolę koordynatora ubiegania się przez Polskę prawa organizacji Wystawy.

Motyw przewodni – rewitalizacja

Głównym tematem organizowanej w Polsce wystawy ma być rewitalizacja. Rewitalizacja to proces wyprowadzania ze stanu kryzysowego obszarów zdegradowanych, prowadzonym w sposób kompleksowy, poprzez zintegrowane działania na rzecz lokalnej społeczności, przestrzeni i gospodarki, skoncentrowane terytorialnie. To realne wyzwanie rozwojowe, przed którym staje Łódź oraz inne polskie miasta.

Więcej informacji na temat zadań komitetu na stronie Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju.

kom/ kfk/

Data publikacji 14.07.2015, 15:01