Newsletter

Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce wzrosło

14.07.2015, 14:57aktualizacja: 14.07.2015, 14:57

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Poland
Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Poland
Polska jest jednym z czterech krajów europejskich, w których bezpieczeństwo żywnościowe wzrosło, zgodnie z najnowszą aktualizacją Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego. Wynik dla Polski jest o 0,5 pkt. lepszy w porównaniu z rokiem ubiegłym i wzrósł w sumie o 2 pkt. w ostatnich czterech latach.

Polska otrzymała 74,2 pkt. na 100 możliwych w Indeksie opracowanym na zlecenie firmy DuPont. W rankingu krajów europejskich znalazła się na 17. pozycji, tuż za Czechami i przed Grecją. Najlepszy wynik osiągnęła Irlandia (85,4 pkt.), która wyprzedziła ubiegłorocznego lidera – Austrię (obecnie 85,1 pkt.).

Na świecie Polska zajmuje 28. miejsce i jest w grupie krajów, które otrzymały najwyższe noty. Spadek z 26. na 28. pozycję spowodowany jest wzrostem bezpieczeństwa żywnościowego w państwach, które uzyskały więcej punktów. Pierwsze miejsce w Indeksie niezmiennie zajęły Stany Zjednoczone (89,0 pkt.). Na drugim znalazł się Singapur (88,2 pkt.), a na trzecim Irlandia (85,4 pkt.).

Polska najbardziej poprawiła swój wynik w obszarze dostępu do żywności. Punktacja wzrosła tu z 66,3 pkt. w roku ubiegłym do 70 pkt. obecnie. W kategorii osiągalność cenowa żywności Polska uzyskała 78,4 pkt., a w przypadku jakości i bezpieczeństwa żywności punktacja Polski 75 pkt.

Najwyższe noty (100 na 100 możliwych punktów) Polska uzyskała w obszarach takich jak: programy wspierające bezpieczeństwo żywnościowe, dostęp rolników do finansowania i standardy. Wysoką punktację kraj otrzymał także za niski udział osób znajdujących się poniżej światowej linii ubóstwa w populacji kraju (99,9 pkt.) oraz małe straty żywności (90 pkt.).

"W ciągu ostatniego roku bezpieczeństwo żywnościowe poprawiło się w prawie każdym regionie świata – mówi Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Poland. – Europa, z wyjątkiem czterech krajów w tym Polski, jest jedynym regionem, w którym bezpieczeństwo żywnościowe pogorszyło się, a wyniki aż 85 proc. krajów były słabsze niż rok wcześniej. Jest to skutek wyższego poziomu niestabilności politycznej oraz spowolnienia rozwoju miast.

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 14.07.2015, 14:57
Źródło informacji DuPont Poland
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ