Newsletter

Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce wzrosło

14.07.2015, 14:57aktualizacja: 14.07.2015, 14:57

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Poland
Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Poland
Polska jest jednym z czterech krajów europejskich, w których bezpieczeństwo żywnościowe wzrosło, zgodnie z najnowszą aktualizacją Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego. Wynik dla Polski jest o 0,5 pkt. lepszy w porównaniu z rokiem ubiegłym i wzrósł w sumie o 2 pkt. w ostatnich czterech latach.

Polska otrzymała 74,2 pkt. na 100 możliwych w Indeksie opracowanym na zlecenie firmy DuPont. W rankingu krajów europejskich znalazła się na 17. pozycji, tuż za Czechami i przed Grecją. Najlepszy wynik osiągnęła Irlandia (85,4 pkt.), która wyprzedziła ubiegłorocznego lidera – Austrię (obecnie 85,1 pkt.).

Na świecie Polska zajmuje 28. miejsce i jest w grupie krajów, które otrzymały najwyższe noty. Spadek z 26. na 28. pozycję spowodowany jest wzrostem bezpieczeństwa żywnościowego w państwach, które uzyskały więcej punktów. Pierwsze miejsce w Indeksie niezmiennie zajęły Stany Zjednoczone (89,0 pkt.). Na drugim znalazł się Singapur (88,2 pkt.), a na trzecim Irlandia (85,4 pkt.).

Polska najbardziej poprawiła swój wynik w obszarze dostępu do żywności. Punktacja wzrosła tu z 66,3 pkt. w roku ubiegłym do 70 pkt. obecnie. W kategorii osiągalność cenowa żywności Polska uzyskała 78,4 pkt., a w przypadku jakości i bezpieczeństwa żywności punktacja Polski 75 pkt.

Najwyższe noty (100 na 100 możliwych punktów) Polska uzyskała w obszarach takich jak: programy wspierające bezpieczeństwo żywnościowe, dostęp rolników do finansowania i standardy. Wysoką punktację kraj otrzymał także za niski udział osób znajdujących się poniżej światowej linii ubóstwa w populacji kraju (99,9 pkt.) oraz małe straty żywności (90 pkt.).

"W ciągu ostatniego roku bezpieczeństwo żywnościowe poprawiło się w prawie każdym regionie świata – mówi Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Poland. – Europa, z wyjątkiem czterech krajów w tym Polski, jest jedynym regionem, w którym bezpieczeństwo żywnościowe pogorszyło się, a wyniki aż 85 proc. krajów były słabsze niż rok wcześniej. Jest to skutek wyższego poziomu niestabilności politycznej oraz spowolnienia rozwoju miast.

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 14.07.2015, 14:57
Źródło informacji DuPont Poland
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ

Pozostałe z kategorii