Polityka i społeczeństwo

MSZ: Jacek Purchla nowym przewodniczącym Polskiego Komitetu ds. UNESCO (komunikat)

15.07.2015, 17:55aktualizacja: 15.07.2015, 17:55

- MSZ informuje:

– Bardzo się cieszę, że możemy nominować kogoś, kto będzie reprezentował Polskę w ważnym miejscu – powiedział minister Grzegorz Schetyna podczas uroczystości wręczenia profesorowi Jackowi Purchli aktu powołania na Przewodniczącego Polskiego Komitetu do spraw UNESCO.

Szef polskiej dyplomacji podkreślił znaczenie, jakie MSZ przywiązuje do pracy Komitetu: „W pełni doceniamy starania Komitetu na rzecz promocji w świecie polskiej nauki, edukacji i kultury, jak również zabiegi na rzecz popularyzacji działalności UNESCO (Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Oświaty, Nauki i Kultury)”.

Minister zwrócił uwagę, że działalność Komitetu stanowi istotne wsparcie wysiłków MSZ na rzecz podniesienia rangi Polski na forum UNESCO, jak i szerzej – w systemie Narodów Zjednoczonych, dodając, że jest to w części także zasługa profesora Jacka Purchli, jako dotychczasowego wiceprzewodniczącego Komitetu. Nawiązując do członkostwa Polski w Komitecie Światowego Dziedzictwa, minister Grzegorz Schetyna podkreślił, że jest to „wielkie wyróżnienie ale też i wyzwanie dla naszego kraju. To szansa na popularyzację wiedzy o naszym dziedzictwie kulturalnym i przyrodniczym”. Zaapelował jednocześnie o kontynuację wysiłków na rzecz utworzenia sieci komitetów narodowych państw Unii Europejskiej.

Dziękując za nominację, nowy przewodniczący PK ds. UNESCO podkreślił, że wyzwaniem dla niego jest sama różnorodność tematyczna z jaką mamy do czynienia w UNESCO, a także polskie członkostwo w Komitecie Światowego Dziedzictwa. – Jestem zaszczycony tym wyborem i tą nominacją – podkreślił profesor Purchla – Różnorodność obszaru zainteresowania UNESCO jest dla nas wyzwaniem, a sama marka UNESCO jest dobrze rozpoznawalna na całym świecie.

Profesor Jacek Purchla jest z wykształcenia historykiem sztuki i ekonomistą, specjalistą z zakresu dziedzictwa kulturowego i historii miast. Pełni funkcję dyrektora Międzynarodowego Centrum Kultury w Krakowie (był jego założycielem). Zastąpił dotychczasowego przewodniczącego PK ds. UNESCO, którym był profesor Andrzej Rottermund.

Minister Grzegorz Schetyna wręczył także Minister Darii Lipińskiej–Nałęcz decyzję o powołaniu jej w skład PK ds. UNESCO.

kom/ kfk/

Data publikacji 15.07.2015, 17:55