Zdrowie i styl życia

MSW: kolejne osoby zatrzymane za dopalacze (komunikat)

17.07.2015, 14:35aktualizacja: 17.07.2015, 14:35

- MSW informuje:

Policja wraz z inspektorami sanitarnymi i celnikami zatrzymała kolejne osoby zaangażowane w dopalaczowy biznes. Zatrzymano 8 osób, 1 osoba usłyszała zarzut posiadania przy sobie środków odurzających, tzw. dopalaczy. Skontrolowano blisko 80 lokali i zabezpieczono ok. 70 kg tych substancji.

W wyniku wczorajszej akcji policyjnej skierowanej na walkę z dopalaczowym biznesem, skontrolowano 75 lokali. Policja zabezpieczyła łącznie 67 kg substancji, w tym dopalaczy. W trakcie prowadzonych czynności ujawniono także: inne narkotyki, broń gładkolufową, maczety oraz inne niebezpieczne przedmioty.

Policyjna akcja została przeprowadzona na terenie 17 garnizonów, uczestniczyło w niej w sumie 916 osób, w tym blisko 500 funkcjonariuszy Policji oraz kilkuset inspektorów sanitarnych i służby celnej.

W stosunku do 28 osób trwają aktualnie czynności procesowe. 1 osoba usłyszała zarzuty posiadania przy sobie nielegalnych środków odurzających (z tyt. art. 62 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii).

Skontrolowano te placówki handlowe, w których m.in. zachodziło uzasadnione podejrzenie wprowadzania do obrotu substancji psychoaktywnych tzw. dopalaczy. Są to już kolejne działania prowadzone na terenie całego kraju, w związku z nowelizacją ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw.Policja wspólnie z innymi służbami: Inspekcją Sanitarną, Izbą Celną, Strażą Graniczną cały czas prowadzi walkę z dopalaczami sprawdzając sklepy, targowiska, salony gier i ogłoszenia internetowe. Każda informacja wpływająca do Policji o miejscach, w których może być prowadzona sprzedaż dopalaczy jest dokładnie sprawdzana. W tym roku policja zabezpieczyła 80 tys. porcji dopalaczy. Od kilku lat w policji funkcjonują komórki zajmujące się przestępczością narkotykową. To ok. 1500 funkcjonariuszy.

Niezależnie od działań Policji i sanepidu ważne jest uświadomienie młodym ludziom, że dopalacze to trucizny i każde ich zażycie może wiązać się ze śmiercią. Dopalacze, zawierają w swym składzie substancje psychoaktywne, które zagrażają życiu i zdrowiu. Ich produkcja, sprzedaż i reklamowanie jest w Polsce zakazane.MSW oraz Policja apelują – uświadamiajmy, że zażycie dopalacza – to gra kosztem własnego zdrowia i życia. Nigdy nie wiemy, jak narkotyk na nas zadziała – nie warto ryzykować własnego życia! Wybierz życie bez nałogów!

kom/ mkz/

Data publikacji 17.07.2015, 14:35